Het virus op de radio

De plotselinge uitbraak van de coronacrisis bracht mij tot het besef dat ik mij geestelijk teweer moest stellen nu alles om me heen van de een op de andere dag ingrijpend veranderd was. Deze plotselinge omslag in het levensperspectief herinnerde mij aan vergelijkbare innerlijke transformaties in tijden van rouw of depressie. Beide, zowel rouw als depressie, hebben iets weg van ‘een psychische lockdown’. Beide zijn een gedwongen psychische quarantaine, waaruit je helemaal alleen een uitweg moet zien te vinden. Niet alleen de intense ervaring van somberheid als zodanig dient zich dan aan, maar vooral ook de vraag naar een reorganisatie van het innerlijk, het noodzakelijk ‘herpakken’ van de wil om te leven, het ‘dealen’ met het structurele gevoel van somberheid. Kortom, de integratie die belangrijker is dan alles wat de desintegratie teweeg kan brengen

(fragment uit: Het virus van de melancholie)

Het programma Buro de Vries is zondag a.s. op Omrop Fryslân radio, van 11 tot 12 uur. Het interview met Simone Scheffer zit in het tweede deel van het programma een zal ongeveer 20 minuten gaan duren. In Friesland te beluisteren op 92.2 FM. 

Zie ook: Bol.com

Reageren is niet mogelijk.