Het jaar 2021 wordt een goed jaar!

Van Arthur Schopenhauer is bekend dat hij een laatbloeier was. Hij werd pas beroemd toen hij zelf al bijna de moed had opgegeven. Al ver over de zestig, liep hij ooit op straat toen een oudere vrouw hem aansprak met de woorden: ‘Mijnheer Schopenhauer, u staat in bloei!’ Hij zag er kennelijk goed uit voor zijn leeftijd.

Met dat soort woorden word ik helaas nog niet aangesproken op straat, maar ik heb wel het sterke vermoeden dat ik een laatbloeier ben. Soms denk ik wel eens bij mezelf: het gaat steeds beter in mijn leven. Pas na mijn zestigste ben ik gaan schrijven en ik heb het gevoel dat ook dat steeds beter gaat. Ik wil niet beweren dat ik ooit nog eens zal eindigen als Schopenhauer, maar het zou me niet verbazen als ik in de nabije toekomst een onverbiddelijke bestseller schrijf. Van nature ben ik een ongeneeslijke optimist. Dus daaraan zal het niet liggen. 

Volgend jaar is het al weer tien jaar geleden dat het boek Tegen de tijdgeest, terugzien op een psychose verscheen. Het werd uitgegeven door Uitgeverij Candide, en mijn medeauteurs waren Egbert Tellegen en Daan Muntjewerf. Het vinden van een uitgever ging destijds niet van een leien dakje. Ik had een lange tekst geschreven over Gerard Reve en met dat manuscript heb ik een jaar lang lopen leuren bij allerlei uitgevers.

Toen gebeurde er iets raars. Ik schreef een blog over een boek van professor Egbert Tellegen dat ik begin jaren zeventig had gelezen. (zie mijn blog: Waar was de dood nog meer) Daarnaast ging dit blog over de geschiedenis van de Sint Willbrordus-stichting in Heiloo, naar aanleiding van het boek Een bron van zorg en goede werken van Catharina Bakker en Leonie de Goei, dat in 2002 verscheen.

Egbert Tellegen was al googelend op mijn blog gestuit en nam daarna contact met mij op. Zelf had hij net een manuscript geschreven over zijn eigen opname in een psychiatrisch ziekenhuis in 1960. Het had als titel: ’50 jaar na dato’. Ik zocht Tellegen op in zijn woonplaats Sloten en al pratend kwamen wij tot de conclusie dat we onze ervaringen moesten bundelen tot één manuscript.

Mijn terugblik op mijn psychose maakte aanvankelijk deel uit van het manuscript over Reve. Dat heb toen losgeknipt en met de twee gebundelde verhalen zijn Egbert Tellegen en ik toen nog meerdere uitgevers langs geweest, totdat uiteindelijk Ed Brand van Uitgeverij Candide het wel zag zitten. Hij voegde er de bijdrage van Daan Muntjewerf aan toe. De presentatie van het boek in oktober 2011 in Museum Het Dolhuys in Haarlem werd een succes. Wim Brands besteedde een uur lang aandacht aan ons boek in zijn zondagse boekenprogramma en daarna volgde nog twee herdrukken. De derde druk verscheen in 2014 en toen viel het stil.

In de jaren daarna ben ik blijven schrijven over mijn psychose. In mijn Reve-boek Modernisme in Lourdes (2013) zijn een paar hoofdstukken hieraan gewijd. En ook in Jihad of verstandsverbijstering (2016) en in het recentelijk verschenen Het virus van de melancholie (2020), is veel van mijn psychose-ervaringen uit 1966 terug te vinden. Soms krijg ik wel eens het verwijt dat ik in mijn puberteitspsychose ben blijven hangen. ‘Kom je daar dan nooit van los?’, hoor ik dan.

Nee, denk ik dan, want het was het kantelpunt in mijn leven en een goudmijn voor al mijn schrijverij. Ooit zal ik het boek schrijven dat alle psychose-boeken overbodig maakt. Zoals Gerard Reve ooit het boek wilde schrijven dat alle boeken overbodig zou maken, met uitzondering van de Bijbel en het telefoonboek. Het gáát gebeuren, dat weet ik zeker. Misschien wel volgend jaar. Want… ik blijf het zeggen: 2021 wordt een goed jaar! 

***

En dan nog dit. Vannacht had ik een visioen. Ik zag alles wat er volgend jaar gaat gebeuren. 

In januari maak het Europees Medicijn Agentschap (EMA)  bekend dat na de eerste grootschalige inentingen met de corona-vaccins BioNTech/Pfizer en Moderna niet alleen geen negatieve bijwerkingen zijn gesignaleerd, maar integendeel: zelfs enige positieve! Depressies bijvoorbeeld verdwijnen door deze vaccins als sneeuw voor de zon. Mensen worden optimistischer en krijgen een hogere levensverwachting. 

In februari organiseert de actiegroep Virus Waanzin een boycotactie gericht tegen de massale inentingen, die vanaf half januari van regeringswege verplicht zijn gesteld. Virus Waanzin is fel gekant tegen de positieve bijwerkingen van het vaccin en bepleit het grondrecht om depressief te zijn. 

In maart maakt Thierry Baudet bekend dat hij als monnik is ingetreden in het Benedictijnerklooster van Oosterhout. Hij wil zich daar een jaar lang verdiepen in het werk van de voormalige monnik Lanz von Liebenfels. Baudet verwacht een raszuivere Messias en heeft het vermoeden dat hij dit zelf is. 

In april maakt Donald Trump bekend dat hij begonnen is om de verkiezingsuitslagen van drie swing states persoonlijk na te tellen. 

In mei maakt de demissionaire premier Rutte bekend dat hij via Fleurop een bloemetje heeft gestuurd naar de Hongaarse president Viktor Orbán met op het kaartje de mededeling: Pleur op!

In juni wordt Nederland geteisterd door een zware hittegolf. Badgasten in Zandvoort wordt aangeraden om niet te lang te zonnebaden aan het strand. Er is zelfs al een Zwarte Piet gesignaleerd. 

In juli wordt de Tour de France gestaakt nadat bij een valpartij het hele peloton gewond is geraakt. 

In augustus wordt een witte walvis gesignaleerd bij de Lorenz-sluizen in de Afsluitdijk. Het dier komt vast te zitten tussen de sluisdeuren en richt zware beschadigingen aan. Hierdoor zal de renovatie van de Afsluitdijk nog eens vijf jaar vertraging oplopen. Milieudefensie vermoedt een complot van Poetin. De witte walvis zou spionage-apparatuur van de Russen in zijn maag hebben. 

Begin september wordt door NASA een komeet gesignaleerd die met een onheilspellende snelheid de aarde nadert. Er wordt een raket afgevuurd met nucleaire springstof aan boord, maar die mist zijn doel. De volgende dag blijkt dat de komeet plotseling in het niets verdwenen is. Obscure sektes zien dit als een signaal voor het komende einde van de wereld en overal vinden demonstraties plaats: Save the earth! De mondiale saamhorigheid die hierdoor ontstaat zal het begin zijn van een nieuwe religieuze beweging die zijn heil zoekt in de versterking van de dampkring met kunstmatig gegenereerde aerosolen.

In oktober laat Paus Franciscus in een bericht op Instagram weten dat hij is gaan twijfelen aan het bestaan van God. ‘Het beste geloof,’ zo verklaart hij, ‘is het geloof in jezelf.’ 

In november wordt het geraamte van Hitler opgegraven bij rioolwerkzaamheden in Berlijn. DNA-onderzoek bevestigt dat het hier daadwerkelijk om de stoffelijke resten van Hitler gaat, maar tegelijk ook dat de Führer voor een kwart Joodse voorouders moet hebben gehad. Thierry Baudet laat op Instagram weten dat deze onderzoeksresultaten vervalst zijn. 

In december wordt China heel even geteisterd door een nieuw virus: Covid-20. Het brandje wordt meteen uitgetrapt en met Nieuwjaar spuiten weer zoals vanouds vuurpijlen de hemel in.

Hoe kan het ook anders: 2021 wordt een goed jaar!

Reageren is niet mogelijk.