Salut au monde

Veel dromen vannacht, maar de meeste glipten weer weg. Eén staat me nog helder voor ogen. Ik moest een manifestatie organiseren waarvoor veel geld beschikbaar was. De opdracht was eerst aan iemand anders verstrekt, maar die had afgehaakt vanwege privé-omstandigheden. Probleem: er waren nog maar drie maanden te gaan en vrijwel alles moest nog gebeuren. Er werd gedacht aan een soort wereldtentoonstelling met producten uit vele landen. Bij de centrale presentatie in het FEC in Leeuwarden zou speciale aandacht worden besteed aan Belgisch pluimvee. Ik aarzelde of ik de opdracht wel aan zou nemen. Je moet nooit nee zeggen, heb ik altijd geleerd. Er werd zware druk op mij uitgeoefend. Diep in mijn hart wist ik, dat dit een onmogelijke opgave zou worden, maar uiteindelijk had ik de moed niet om nee te zeggen. De droom eindigde met een bestuursvergadering die ik bij mocht wonen. Watze Hiddema was voorzitter. Hij sprak wijze woorden die ik me helaas niet meer kan herinneren. Ik had een bewogen jaar achter de rug. Een van de meest indringende gebeurtenissen was de schipbreuk van het Frysk Festival. In gedachten was ik daar nog wel eens mee bezig. Vannacht kennelijk ook in mijn dromen. 
(foto: Jacob van Essen)

Voor het project Media Mundi in het Frysk Festival van 1995 kreeg Ids Willemsma ‘de cirkel Europa’ toebedeeld om een groet aan de wereld te brengen. Salut au monde! was het thema van het festival, bedacht door Kees ’t Hart, naar het gelijknamige gedicht van Walt Whitman. Daarvoor had Ids in mei aardappels gepoot in de vorm van twee elkaar kruisende schaatsen. De naam van de aardappel was ’De Frieslander’. De aardappels werden in september gerooid en vervolgens naar leden van ongeveer vijftien Europese schaatsbonden verstuurd waarvan de naam leek op ‘Frieslander’ of ‘Fries’. Deze konden de aardappels wederom poten, zodat ‘de groet aan de wereld’ zich kon vermenigvuldigen. Voor het thema aardappels en schaatsen had Ids Willemsma gekozen omdat dit twee kenmerkende elementen zijn voor Friesland.

Zie ook:

https://www.weromrop.nl/nl/uitzending/frysk-festival-media-mundi-groet-aan-de-wereld

Reageren is niet mogelijk.