Alles is ijdelheid

Schermafbeelding 2016-06-11 om 11.13.25

Laatst vroeg iemand aan mij: ‘Waarom sta jij niet op Wikipedia?’ ‘Hoe zo?’, vroeg ik. Het schijnt dat je zelf een artikel over jezelf op Wikipedia kunt aanmaken. De enige voorwaarde is dat je daarbij betrouwbare bronnen gebruikt en die ook vermeldt.Eigenlijk vind ik dat niet kunnen. Je schrijft ook niet je eigen necrologie.

Binnenkort verschijnt een driedelige Encyclopedie van Friesland en ik neem aan dat niemand daarin een lemma over zichzelf heeft zitten schrijven. Maar je weet het maar nooit. Van Michael Zeeman wordt wel beweerd dat hij ’s avonds laat in Rome vaak zijn eigen lemma op Wikipedia zat bij te werken. Maar ja, over de doden niets dan goeds.

Het zal mij trouwens worst wezen hoe er na mijn dood over mij wordt gedacht. Alles is ijdelheid en sub specie aeternitatis zijn wij allen gedoemd te vervagen in het grote niets. Toch is mijn naam wel degelijk op Wikipedia te vinden. Typ ‘Huub Mous Wikipedia’ in en je vindt meerdere treffers. Dat zijn niet alleen verwijzingen naar mijn boek De kleur van Friesland, maar ook verwijzingen naar dit weblog.

Het zegt wel iets over de betrouwbaarheid van Wikipedia dat zelfs een weblog een officiële bron mag zijn. Zo geredeneerd zou ik een artikel over mezelf op Wikipedia kunnen plaatsen met verwijzingen naar mijn eigen blogs als betrouwbare bronnen. Dan is de cirkel rond en controleert niemand meer wat waarheid is en wat fictie. Overigens, de mooiste verwijzing naar mijn weblog vond ik bij het Wikipedia-artikel: Persona humana:

Persona humana (“de menselijke persoon”) is een verklaring die op 29 december1975 werd uitgegeven door de Congregatie voor de Geloofsleer van de Rooms-katholieke Kerk met betrekking tot enkele vraagstukken van de seksuele ethiek.

En dan volgt een heel verhaal. Tot slot wordt bij de bronvermeldingen ook verwezen naar mijn blog De katholieke neurose van 1 november 2012.

Zouden ze in Rome ook mijn weblog lezen? Ach, alles is ijdelheid.

Schermafbeelding 2016-06-11 om 11.14.47

Reageren is niet mogelijk.