De sieraden van Marijke

foto-2-13-0001

Venetië 1993. Marijke zit op een terras met voor haar twee glazen witte wijn. Het sieraad dat ze op heeft is de dia-broche, die in 1975 ontworpen werd door Frans van Nieuwenborg en Martijn Wegman. Het is een zilveren diaraampje. De kleur van het glas verandert al naargelang het licht dat er op valt. Ik droeg het afgelopen vrijdag bij de uitvaartplechtigheid in Goutum op de revers van mijn zwarte pak.

unnamed

Marijke hield van moderne sieraden. Ze had ook een mooie collectie bijeengegaard. Een aantal heeft ze ook zelf ontworpen. In 1979 volgde ze een cursus sieraadontwerpen bij Ruudt Peters op het creativiteitscentrum De Blauwe Stoep in Leeuwarden. Dat is waarschijnlijk de beste cursus die ooit in Leeuwarden gegeven is. Ruudt Peters werd later hoofd van de afdeling sieraadontwerpen van de Rietveld Academie Amsterdam. Bij die cursus destijds in Leeuwarden nodigde hij beroemde gastdocenten uit zoals Gijs Bakker en Bruno Ninaber.

Marijke had er talent voor. In de jaren tachtig is het ontwerpen bij haar gaandeweg op de achtergrond geraakt. Het mooiste sieraad dat ze zelf ontworpen heeft is een zilveren schuifspeld voor een colbertjasje. Je kunt het op de rand van je revers schuiven en het blijft vanzelf zitten. Jurriaan droeg het bij de uitvaart.

sierraad

Gisteren ben ik met Jurriaan en Renate voor een laatste keer in het MCL geweest. We moesten daar zijn voor een afsluitend gesprek met de specialist. Zo liepen we weer door die eindeloos lange gang op weg naar afdeling Z, de afdeling oncologie. Hoe verzin je zoiets: afdeling Z ? De laatste letter van het alfabet. Laat alle hoop varen gij die hier binnentreedt.

‘We liepen voortdurend achter de feiten aan,’ zei de specialist. Een aardige man, dat wel. Achteraf bezien was het hopeloos. Er was geen kruid tegen gewassen. Al met al heeft haar ziekte drie weken geduurd. Twee dagen voor haar overlijden hoorden we dat het einde nabij was. We hebben ons toen rond haar ziekbed geschaard en daar zijn we niet meer van weggegaan.

Wat rest zijn de herinneringen. Veel mooie herinneringen. De sieraden van Marijke.

Reageren is niet mogelijk.