Vandaag op landgoed ISVW

Untitled

De ISVW organiseert een unieke cursusweek: Cultuurgeschiedenis. Een cursus waarin filosofie en cultuurgeschiedenis bij elkaar komen. In de ochtend spreekt kunsthistorica Karin Braamhorst over schilderkunst, muziek, architectuur en literatuur uit verschillende tijdperken, vanaf de Oudheid tot aan de Postmoderniteit. In de middag laat filosoof Albert van der Schoot zien wat de grote filosofische lijnen zijn in deze kunstvormen. In de avond kijken we hoe de filosofie en de kunsten elkaar hebben beïnvloed. Een zoektocht naar de tijdsgeest in schilderijen, gebouwen, boeken, muziekstukken en veel meer. In de avond is er een afwisselend programma. Tussen de colleges door is er tijd voor overpeinzing, en kunt u bijvoorbeeld een mooie wandeling maken.

Docenten

Van-der-Schoot  Dr. Albert van der Schoot doceerde esthetica, cultuurfilosofie en muziekfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde muziekwetenschap en filosofie aan dezelfde universiteit en publiceerde en redigeerde meerdere boeken over de raakvlakken van muziek en filosofie, zoals Welke taal spreekt de muziek? (2005) en De ontstelling van Pythagoras (1999).

Braamhorst_pasfoto-199x300  Karin Braamhorst is kunsthistorica en auteur van o.a. het Ikonen Lexicon (2004), Nederland in de negentiende eeuw (2006), een vijftal luisterboeken en Het poppenhuis van Petronella Oortman (2014). Voor dat laatste boek is zij in 2015 vereerd met een tegel met haar handafdruk op het trottoir voor boekhandel Scheltema op het Rokin in Amsterdam (de zogenaamde Walk of Fame). Karin is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Ze heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel. Op de reizen die zij begeleidt naar de Peloponessus en Turkije wordt ieder jaar weer druk ingetekend. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar publiek te betrekken bij de verhalen die ze vertelt.

Huub-Mous  Huub Mous is kunsthistoricus en publicist. Hij publiceerde over diverse onderwerpen in tijdschriften en museumcatalogi, onder meer voor De Gids, Tirade en Museum Boijmans van Beuningen. Van 2001 tot 2007 was hij docent bij Academie Minerva in Groningen. Hij schreef twee boeken over de naoorlogse geschiedenis van de beeldende kunst in Friesland. Zijn essay Slauerhoff en het onbehagen in de cultuur maakt deel uit van de bundel De fascinatie voor Slauerhoff (2011). In 2011 verscheen ook: Tegen de tijdgeest, terugzien op een psychose, met als coauteurs Egbert Tellegen en Daan Muntjewerf. In 2013 verscheen zijn boek Modernisme in Lourdes, Gerard Reve en de secularisering. Eind dit jaar verschijnt Tussen mest en utopie, Fries modernisme in de jaren zestig. Sinds 2006 schrijft hij dagelijks over cultuur en filosofie op zijn internetsite.

1 Reactie »

  1. kedenkedenk

    30 oktober 2015 op 21:09

    Hoe meer de zwangere prinses Sofia aankomt, hoe meer cadeaus ze krijgt!

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)