Lourdes in De Groene

Schermafbeelding 2014-01-22 om 22.01.59Schermafbeelding 2014-01-22 om 16.54.55

‘Hoe val je van je geloof af? Bij de een, zoals bij mij, loopt het vanzelf, je gaat als protestantse jongen niet meer naar de kerk omdat je iets anders te doen hebt (literatuur, liefde en sport). Bij de ander gaat het in schokken en kost het veel moeite, zie de in Nederland geliefde bekentenisliteratuur op dit gebied van Siebelink, Wolkers, ’t Hart en Franca Treur. Het blijft overigens eigenaardig dat er voor zover ik weet geen afvallige literatuur uit de rooms-katholieke hoek is. Geloofsafval kan ook gepaard gaan met een aanval van godsdienstwaanzin, compleet met visioenen en hallucinaties. Huub Mous, schrijver van Modernisme in Lourdes, belandde in 1966 in een godsdienstige psychose. In 2011 publiceerde hij samen met Egbert Tellegen en Daan Muntjewerf Tegen de tijdgeest: terugzien op een psychose (2011) waarin hij terugblikt op wat hem toen als rooms-katholieke jongeman overkwam. Hij werd behandeld, kwam er weer bovenop, doorliep een succesvolle maatschappelijke carrière in de kunstwereld en schreef nu een zeer interessant boek over de secularisering van het rooms-katholicisme in de jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw.’

Uit: Kees ’t Hart, Verlangen naar mystiek. In De Groene Amsterdammer van deze week 4 april, 1980(3)0001

5 april, 1980(3)0001

 

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)