Max Pam over de babyboomers

Volgens babyboomer Huub Mous heeft zijn generatie gefaald. Maar als je de geschiedenis overziet, heeft tot dusver elke generatie gefaald, schrijft columnist Max Pam. ‘Van de generatie van mijn ouders erfde ik een stukgeslagen Europa vol armoede.’

Van de generatie van mijn ouders erfde ik een kapot Europa. Wat mij in het stuk van Huub Mous over babyboomers vooral opviel, is dat het is gesteld in de wij-vorm. Wij, babyboomers, zijn het spoor bijster geraakt en wij, babyboomers, kunnen daarom maar beter zwijgen. Enzovoort. Zodra de wij-vorm wordt gebruikt, is het verstandig na te gaan wie er eigenlijk met dat ‘wij’ wordt bedoeld. Zo is daar allereerst de pluralis majestatis, waarmee vorsten uitsluitend zichzelf aanduiden. Het wij is hier een super-ik, dat anderen juist uitsluit. Dus als majesteit zegt ‘en nu stappen wij in de Gouden Koets’, bent u beslist niet uitgenodigd om met haar in te stappen.

Lees verder:  hier

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)