Biografie van de vaarweg

.

Vandaag is het de grote dag. In totaal 84 schrijvers zitten langs de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Samen schrijven zij op één dag een biografie van deze vaarweg die eind dit jaar in boekvorm verschijnt bij de Friese Pers Boekerij. Dit bijzondere kunstproject van Sjaak Langenberg en Vanessa van Dam heeft een wekenlange voorbereiding gekost. Keunstwurk verzorgt de logistieke organisatie, zodat ik samen met een paar collega’s hier volop mee bezig ben geweest. Het mooie van zo’n project is dat je langzaam in een soort flow belandt. Dat gevoel heb ik sinds tijden niet gehad. Eigenlijk niet sinds het Frysk Festival in 2000.

Gisteren werd ik gebeld door vrijwel alle landelijke media. Zo te zien zal het project veel publiciteit gaan trekken. Zelfs het NOS-journaal zal er vandaag uitgebreid aandacht aan besteden. Tenzij er een vliegtuig neerstort in de Haarlemmermeer of Balkenende tegen een boom rijdt. Hopen dus maar dat alles rustig blijft. Ook over voorpubliciteit mogen we niet klagen. Gisteravomd laat was Vanessa van Dam te horen in Met het oog op morgen en vanochtend vroeg alweer bij Vara’s ontbijtradio. Wel wat sneu dat de Leeuwarder Courant er tot nog toe niet meer dan 10 regels aan heeft gewijd. Na de het zomerreces is bij de cultuurredactie daar kennelijk de grote winterslaap al weer begonnen.

Veel persoonlijke bekenden doen aan het project mee en dat maakt het allemaal extra spannend. Om een paar voorbeelden te noemen: Henk van der Veer, stadsdichter van Sneek en blogger van het eerste uur. Abe de Vries, Peter Karstkarel, Siem van der Woude en Douwe Kootstra, maar ook landelijk bekende namen zoals Hans Aarsman, K. Schippers, Nicolaas Matsier, Marjolein Februari, Atte Jongstra, Pieter Verhoeff en Dirk van Weelden. Zelfs een oud klasgenoot doet mee die ik in veertig jaar niet heb gezien: Huib Schreurs, voormalig directeur van Paradiso. Gelukkig zijn de weersverwachtingen goed, zodat alle rampscenario’s voorlopig weer even de la in kunnen.

Ik zit vandaag bij de brug van Blauwverlaat, waar een soort zenuwcentrum is ingericht. Negen rayonhoofden zijn de hele dag op pad, zodat we – via hen – contact kunnen onderhouden met de 84 auteurs. Omrop Fryslân gaat met een boot varen vanaf Lemmer, heb ik begrepen. Eigenlijk is er helemaal niet zo veel te zien. Om de twee kilometer zit een schrijver of een dichter. Het is meer het idee van die wonderlijke lijn door het landschap, 150 kilometer lang, die gelijktijdig beschreven wordt met pen en laptop, fantasie en verbeelding of puttend uit specifieke kennis of persoonlijke herinneringen. Het is een bijzonder gebeuren dat zich vooral tussen de oren afspeelt.

Ik zal blij zijn als de dag van vandaag er weer opzit. Er kunnen heel veel dingen misgaan. En toch zijn dit de dagen die je tot in al je vezels wilt beleven. Mijn brein verkeert momenteel in de hoogste staat van paraatheid. The most exiting thing in life is war, zei ooit Mosje Dajan. Vandaag heb ik het gevoel dat ik op oorlogspad ga. Hopelijk krijg ik geen kogel in mijn oog.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)