Net als in de film

Gisteren maakte ik mijn debuut als filmacteur. Het was voor mij de eerste draaidag voor de film Yn dit lânskip leit myn libben. Daarvoor verkeerde ik van 13.00 uur tot 22.00 uur op de panoramaverdieping van de Avérotoren, met prachtig uitzicht over heel Friesland tot aan de Waddeneilanden aan toe. Negen uur lang voelde ik mij verheven boven het Friese landschap en raakte stilaan in a New York state of mind.

De opnamen voor de verschillende scenes gingen soms wel vier of vijf keer over, zo professioneel en precies ging het er aan toe. Zelfs mijn kledij was aan strikte regels gebonden. Ik moest een zwart pak dragen met een rood accent. Voor dat rode accent koos ik een flamboyant sieraad van Marijke. De dag ging voorbij in domme regelmaat: spelen wachten, spelen, wachten…Ik heb nu aan den lijve ondervonden dat het leven op de set voor een filmacteur voornamelijk uit wachten bestaat.

Ik richtte mij in mijn rol  tot Anne Wadman. Dat deed ik in een vermanend betoog over de manifestatie Leeuwarden 2018. Welke verknipte Calimero heeft deze megalomane waanzin bedacht? Heel wat keren liep ik voor de camera langs met de aandachtige blik gericht op dit gigantische panorama van Friesland. Onderwijl zag ik op de wanden steeds meer grote portretten en bewegende beelden verschijnen, niet alleen van Anne Wadman maar ook impressies van Friese boekenfeesten.

Daarnaast waren er ook meerdere grote Friese schrijvers te ontdekken als Hylkje Goinga, Trinus Riemersma, Rienk van der Velde, afijn wie niet… Ik was letterlijk in hoger sferen beland en voelde mij soms als Jack Nicholson in de film The Shining. Was dit echt of waren het slechts fata morgana’s, de illusies van mijn eigen getroebleerde geest?

De verschijning van Anne Wadman op de panoramaverdiepig van de Avérotoren

Deze film is een productie van Claus Media met Halbe Piter Claus als regisseur en Ismaël Lotz als cameraman. Opdrachtgever is Tresoar in samenwerking Omrop Fryslân. Mijn medeacteurs zijn Hylke Speerstra en Hilda Talsma, maar die waren gisteren niet aanwezig. Het ging nu alleen om scenes waar ik in voorkom.

Zondagnacht a.s. worden de opnames voortgezet in de binnenstad van Leeuwarden. De film zal in première gaan op het Noordelijk Filmfestival in november a.s. Daarna wordt hij in januari vertoond op Nederland 1 en gedurende het hele jaar 2018 in Leeuwarden, in het kader van het project It lân fan taal van CH 2018.

Reageren is niet mogelijk.