I love Sarah!

Nog vier dagen en dan is het gebeurd. Barack Obama wint de verkiezingen en dat houdt in dat we afscheid moeten nemen van Sarah Palin. Ik vind haar de grote politieke ontdekking van dit jaar. Mijn eerste reactie was, hoe kun je zo’n dom wicht als running mate kiezen. Ik begreep ook niets van de lovende commentaren van Willem Lust die in deze kandidaat een groot licht zag. Maar gaandeweg begon ik mijn mening te wijzigen. Zij is inderdaad een groot talent. Dit is wat de politiek ons in de toekomst gaat brengen. Amusement waarbij je de adem inhoudt. Dat ze een brokkenpiloot is, pleit voor haar. Brokken zorgen voor spektakel en daar draait het om in de dramademocratie.

Die bril alleen al. Volgens mij wordt een groot deel van haar succes veroorzaakt door haar bril. Sinds Nana Mouskouri is er nooit meer een vrouw geweest die met een bril carrière in de showbizz heeft gemaakt. Nu is politiek geen showbizz, maar in Amerika komt het er wel dicht in de buurt. Het gaat erom dat je een onderscheidend element weet te kiezen. ‘Something that makes the difference.’ Negenennegentig van de honderd vrouwen zouden in haar positie contactlenzen hebben genomen. Niet Sarah Palin. Zij wist dat ze het ook met bril zou redden. Sterker nog, die bril zou haar in het Witte Huis hebben gebracht, als zij niet die seniele McCain naast zich had gehad. Een zelfbewuste vrouw met een bril heeft iets onweerstaanbaars, iets contra-intuïtiefs. Sarah Palin is een vrouw van een andere planeet.

Ze komt uit Alaska. Ook zo’n pluspunt. Bij Alaska denk je aan ijsberen en Russen die nog altijd staan te popelen om de Beringstraat over te steken. Sarah Palin heeft dat imago uitstekend uitgebuit. Zij was de outsider bij uitstek. ‘The girl who came from the cold’. Een vrouw die zelfs  boven de poolcirkel warmte uitstraalt. Natuurlijk is zij zo corrupt als een Makkabeeër, maar wat geeft dat, als je uit Alaska komt? Daar gelden andere wetten: de poolwetten. Sarah is een vrouw die een eigen magnetisch veld heeft. Leg een kompas op haar kruin en hij gaat rondtollen. Iedere man raakt de weg kwijt, als hij in haar nabijheid komt. Sarah magnetiseert. Zij is een eenzame poolster aan het firmament, het noorderlicht in de duisternis.

Haar grootste kracht is de simplificatie. Voor een politicus is er niets moeilijker dan om de dingen eenvoudig te zeggen. Sarah is daar meester in. Wat zij snapt, snapt iedereen. Dat levert niet alleen uit electoraal oogpunt een groot voordeel op, maar kan ook in moeilijke tijden een land tot een eenheid smeden. We hebben het met Ronald Reagen gezien. Dat was ook geen groot licht, maar hij heeft wel de Russen klein gekregen en een eind aan de koude oorlog gemaakt. Als het om grootse daden gaat, is de wijsheid met de dommen. Dat wil zeggen: met de gewiekste dommen. Sarah is zeer dom en tegelijk ook zeer gewiekst. Alleen al om die reden is zij een uitzonderlijk politiek talent.

Ik denk dat we over vier jaar nog veel van haar gaan horen. Die Barack Obama kan alleen maar tegenvallen als president. Hij anticipeert daar zelf ook al op door te beweren, dat hij geen volmaakt president zal zijn. Nou dan weet je het wel. Amerika kiest een kat in de zak. Na een half jaar is de sjeu er af en bladdert zijn imago af.  Van zijn charisma is dan weinig meer over. Die Poetin heeft geen kind aan dit zwarte doetje, om over Al Qaida maar te zwijgen. Het verlangen naar Sarah Palin zal bij de Amerikanen steeds groter worden. Ze hoeft alleen maar te wachten in Alaska. Haar kansen zullen vanzelf gaan stijgen. Sarah wordt over vier jaar president. Ze is een kanjer, read my lips. I love Sarah !

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)