Every day I write a book

Sinds het voorjaar van 2006 schrijf ik elke dag een blog. Het jaar daarvoor verscheen mijn eerste boek: Reizen door de tijd, publieke kunst in Fryslân, 1945-2005. Sindsdien schreef ik nog acht boeken, sommigen met anderen, maar de meeste alleen. Als alles goed gaat met de financiering, verschijnt in het voorjaar van 2024 mijn tiende boek (nader bericht hierover volgt nog). Waarom moet dat allemaal, denk ik wel eens bij mijzelf. Maar je kunt ook andersom denken. Is het mogelijk om elke dag een boek te schrijven?

Ik legde die vraag voor aan ChatGPT. Onmiddellijk kreeg ik het volgende antwoord:  

*

Het is theoretisch mogelijk om elke dag een boek te schrijven, maar het is een zeer ambitieus doel dat aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt. Hier zijn enkele overwegingen en tips voor het schrijven van een boek op dagelijkse basis:

(1) Planning en discipline: Het is essentieel om een duidelijk plan te hebben en de discipline om eraan te houden. Stel een realistisch dagelijks schrijfschema op en houd je eraan, ongeacht de omstandigheden.

(2) Kies een haalbaar project: De meeste boeken zijn geen roman van honderden pagina’s. Overweeg kortere boeken, zoals novellen, korteverhalenbundels of kinderboeken, die sneller kunnen worden voltooid.

(3) Stel doelen: Bepaal dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse doelen voor het aantal woorden dat je wilt schrijven. Dit helpt om je voortgang bij te houden en jezelf gemotiveerd te houden.

(4) Elimineer afleidingen: Zorg voor een rustige, productieve schrijfomgeving. Minimaliseer afleidingen, zoals sociale media, om je te concentreren op je schrijfwerk.

(5) Vind je creatieve tijden: Ontdek wanneer je het meest productief en creatief bent en gebruik die tijden om te schrijven.

(6) Maak een ruwe schets: Voordat je begint met schrijven, maak een overzicht van je boek. Dit kan je helpen om op koers te blijven en niet te verdwalen in het schrijfproces.

(7) Bewerk later: Laat je innerlijke redacteur met rust tijdens het schrijven. Concentreer je op het schrijven van de eerste versie en bewerk later. Anders kun je vastlopen in perfectionisme en niet vooruitkomen.

(8) Zoek steun: Praat met vrienden of familie over je schrijfdoelen. Ze kunnen je aanmoedigen en verantwoordelijk houden.

(9) Wees geduldig: Het schrijven van een boek is een langdurig proces, zelfs als je elke dag schrijft. Wees geduldig met jezelf en weet dat je misschien niet elke dag dezelfde hoeveelheid vooruitgang boekt.

(10) Leer van anderen: Lees over het schrijfproces en leer van auteurs die regelmatig schrijven. Er zijn veel boeken en online bronnen die schrijftips en advies bieden.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen in staat zal zijn om elke dag een boek te schrijven, en het is geen haalbaar doel voor de meeste mensen. Het vergt toewijding, tijd en consistentie. Het is echter wel mogelijk om je schrijfvaardigheden te verbeteren en boeken te schrijven met regelmatige oefening en toewijding, zelfs als dit niet dagelijks is.

Reageren is niet mogelijk.