Het moet niet gekker worden !

Fictieve cover van De Moanne. Op de foto: Uitreiking van de Gerrit Benner Oeuvre-prijs aan de Gelderse kunstenaar Kinke Kooi, zaterdagmiddag j.l. in het Fries Museum

Waarom zullen Anne Feddema, Fred Landsman, Jan Roos, Freark van der Wal, Ramon van de Werken, Ids Willemsma of het duo Buij/Groenewoud nooit de Gerrit Benner oeuvre prijs ontvangen? Daarvoor bestaat een simpele reden. Ze zijn te Fries, te provinciaal. Ze zijn ook (vrijwel) hun hele leven in deze achterlijke provincie blijven hangen. Dat moet je niet doen, tenminste als je van de Provincie Fryslân een prijs wilt ontvangen voor wat je hier in al die jaren hebt gepresteerd. Daarvoor had je moeten weggaan, de grote wereld in, voorgoed afscheid nemen van it heitelân. Dat deed Gerrit Benner zelf ook. Wie de Gerrit Benner Prijs wil krijgen, moet dit voorbeeld volgen en ophoepelen.   

Dit is de eerste alinea van een omvangrijk artikel met de veelzeggende titel ‘Schaf de Gerrit Benner Prijs af! ‘dat zal verschijnen in het december-nummer van De Moanne.

Nog even geduld dus.

Reageren is niet mogelijk.