De pis van een aartsengel

foto 4(4) kopieiiiiiii
(Bastogne, vrijdag 2 oktober 2015, 10.30 uur)

Rabelais schiep een denkbeeldige wereld, waarin Pantagruel niet voor niets afkomstig was uit Utopia. Maar deze wereld was allesbehalve ideaal. Het was de echte wereld op zijn kop, een soort keerzijde van het katholicisme, waar het altijd carnaval is. Binnen de leer van het katholicisme heeft van oudsher een wonderlijke relatie bestaan tussen ziel en lichaam. Hoewel de ziel altijd strikt van het lichaam gescheiden is gehouden, werd tegelijk ook alles in het werk gesteld om die grens te overschrijden. Vanuit die optiek bezien is een omgekeerde wereld tegelijk ook realiteit. Beide maken deel uit van een zich spiegelend universum, waar het profane weerkaatst in het heilige en het spirituele zich omkeert in het scabreuze. Die dubbele wereld had in de middeleeuwen altijd bestaan en is sindsdien ook blijven bestaan – van Brueghel tot Brel – in de onderlaag van de cultuur. Een wereld waar mannen zuipen omdat de drank smaakt als de pis van een aartsengel in het verhemelte. Waar de vrouwen smachten naar de goudgepunte lans van een uitgestorven geslacht van reuzen. Kortom, een wereld waar mensen schijt hebben aan God.

Lees verder in: Goddeloosheid in Utopia

.

4 Reacties »

 1. là B

  9 oktober 2015 op 12:56

  y hearre

 2. jeugdherinnering

  9 oktober 2015 op 19:36

  Something different
  Only ten minutes

  It’s like I always say, the bigger the hair the better the pianist

  https://youtu.be/XUkSqqwU1LU

 3. Aldus H.

  9 oktober 2015 op 22:48

  Stikjes mienskips duiding van uw islamitische medemens.
  (Van een National Geographic channel?)

  Compilatie van beelden die u normaal niet te zien krijgt via de msm.
  Want schokkend.

  https://www.youtube.com/watch?v=qZ-QX8LuKHA

  of anders:

 4. Aldus H.

  9 oktober 2015 op 23:33

  En nog een dingetje. Weer stikje mienskips duiding.
  Wat vindt China van de islam? En wat doen ze met gepakte terroristen?

  http://www.blindspotreport.com/china-declares-all-out-war-on-islam/

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)