Slide1(selfie uit 1970)

2 Reacties »

 1. Wiersma

  26 juli 2015 op 04:33

  Uiteraard was ik gisteren nog weer een mega argument vergeten, en niet zo maar eentje. Ging over licht. En de relatie gezondheid, sick building syndrome etc.

  Wat mij jaren geleden al eens opviel dat er in mega-stallen geen ramen zitten. Vreemd dacht ik, waarom geen ramen?
  Waarom geen ramen er in en de hele dag kunstlicht??

  Wel. Het antwoord zal u misschien verontrusten, zoals dat het bij mij ook deed. In feite is het ontbreken van ramen in megastallen een metafoor van een totaal doorgeschoten consumptie maatschappij. Ik zal zo uitleggen waarom. Ws weten organisaties als Greenpeace en dieren organisaties hier niet eens van. Want ik hoor er nooit wat over.

  Waarom zitten er geen ramen in megastallen? Waarom krijgen die dieren geen daglicht maar branden er overdag lampen?
  Je zou zeggen: totaal onlogisch, daglicht is gratis, en lampen vergen energie en kosten dus geld.

  Wat ik gisteren al zei: daglicht is gezond. Letterlijk je hele stofwisseling gaat sneller en je psyche worden er beter van. En dat is nou precies NIET de bedoeling bij mega stal dieren. En dan vooral dat hun stofwisseling beter/sneller gaan want dan VALLEN ZE AF!

  En dat is nou net precies NIET de bedoeling bij kiloknallers!

  DUS… de huidige -wat mij betreft totaal doorgeschoten- maatschappij ‘kweekt’ in feite met opzet dieren voor voedselproductie waarbij deze dieren elke vorm van natuurlijk leven wordt ontzegd.

  Het verschil.
  Daglicht, full-spectrum licht is in bepaald opzicht een (preventief) geneesmiddel. Lichamelijk en geestelijk.

  Kunstlicht is dat niet. Lampen, TL buizen etc. Omgekeerd eigenlijk.

  Wat er netto gebeurt is dat de stofwisseling trager gaat bij dieren zonder daglicht. Gevolg? Ze worden DIKKER! Dus winnaars, toppertjes op de kiloknaller markt!

  Dus waar daglicht in feite een (preventief) geneesmethode is voor alles wat leeft, streeft de mens in zijn honger naar economische groei liever na om dieren op te hokken in een kunstmatige nacht omgeving. Plus, om het genezend effect van daglicht te compenseren, stouwen ze die beesten maar preventief vol met anti-biotica.

  In feite: Orwelliaanser kan het niet. Totale waanzin voorbij.

  Bedenk het eens voor u zelf. U krijgt in uw leven NOOIT daglicht te zien. Wel licht, maar kunstmatig. Lampen. TL buizen. Hoe lang zou het duren voor u knettergek wordt?

  En dat is precies wat er gebeurt in slecht ontworpen gebouwen waar ruimtes zijn waar wel gewerkt wordt maar die grotendeels daglicht missen zoals sommige kantoren.

  Wat te denken van de mensen die daar werken. Is hetzelfde omgeving als een plofkip of een megastal varken.

  Ziekmakend dus!

  Gebrek aan daglicht vertraagt je stofwisseling en DUS wordt je dikker. Net als die kiloknallers. Maar niet alleen dat: ook psychisch is het een aanslag op je brein, je welzijn en welbevinden. En derhalve op het ziekteverzuim.

  Waarom gaan zoveel mensen op zonvakanties denkt u?
  De zon is de ware god. Niet alleen warmte, maar ook LICHT.
  En we vergeten dat licht nog wel eens.
  Behalve de wetenschappers achter die megastallen, in dat opzicht hebben ze hun werk ‘perfect’ uitgevoerd.

  Ik ben helemaal niet zo’n dierenactivist hoor, maar is dit wat u wilt?
  Want wat er gebeurt is dit: als je generaties gestresste en preventief gemedicaliseerde dieren zich laat voortplanten, voor opnieuw voedsel, wat in jezusnaam kun je dan over X jaar verwachten?

  De gekke-kiloknaller-kippen ziekte?
  De gestoorde varkens uitbraak?

  Dit is evolutie vol gas in de achteruit.
  Is dat wat u wilt?

  En dat alleen maar om (dag)licht.
  Niet geheel toevallig familie van L water.

  Licht wordt wat mij betreft zwaar onderschat. Het is zo gewoon he? Net als gezondheid of mienskip. Maar licht doet véél en véél meer dan alleen dingen zichtbaar maken. Wel.. uhm een van die dingen is planten en bomen laten groeien bijvoorbeeld.

  Waarom zijn plantenkassen geheel van glas -en lichtdoorlatend denkt u en megastallen precies het omgekeerde daarvan? Toeval? Welnee.
  Beide hebben als doel zoveel als mogelijk biomassa te creeren (lees: economische groei/winst) en bij planten is dat zoveel mogelijk licht en bij dieren juist zo weinig mogelijk.

  Want bij dieren geldt: hoe minder licht hoe dikker, vetter want er wordt per kilo afgerekend. Het ‘bijprodukt ‘ van dit business model is wel: vet, ziek, gevaccineerd, door stress geteisterd vlees.
  Een ander bijprodukt is: u zit al zo vol met anti-biotica dat u hier al resistent voor bent. Waardoor ziekenhuis bacterieen hun slag kunnen slaan. Ineens werkt anti-biotica niet meer. Wat nu?

  You are what you eat.
  Is dit wat u werkelijk wilt?
  Is dit een duurzaam model?

  Dus. Hebt u een baan in een kantoor met weinig daglicht en veel kunstlicht? Dan bent u net zo te benijden als een plofkip.
  Als u zich afvraagt waarom u ongelukkig, vet of gestresst bent, dan zou het gebrek aan daglicht best wel eens de oorzaak kunnen zijn.

  Overigens vandaag in NL: de NOS propaganda tav de ‘global warming’ draait op volle toeren. Jullie hadden een zomerstorm daar he?

  Hahaha! Oh man, Orwell kom der maar weer in.

  ALS de aarde al opwarmt, komt dat OOK weer van… LICHT!
  Dus nogmaals: licht is zwaar onderschat, onderbelicht(!)

  Even erg kort door de bocht:
  – Infra rood warmt de aarde en jou en alles op,
  – Zichtbaar licht is om te zien,
  – UV licht is onderdeel van een (preventieve) geneesmethode.

  En met name UV licht is onderdeel van een hele grote kringloop keten en als je die dus uitschakelt in megastallen dan zou het me niks verbazen als het uiteindelijke effect ervan te vergelijken is met iets als scheurbuik. Niet voor niks wordt de mens steeds zieker. Toeval? Welnee.

  Als je Gods kringlopen doorbreekt, breekt uiteindelijk de hel wel los.
  Kwestie van tijd. Onverklaarbare ziekten, psychisch malfunctioneren, evolutionair achteruitboeren, noem maar op.

  En dat is dan ook precies wat nu gebeurt.

  En ze noemen de illuminati/verlichten niet voor niks de verlichten: they’ve seen the light. They are the light. Net als de doornen om Jezus’ hoofd. Geen doornen maar lichtstralen. Maar dan wel full spectrum, en niet de narrow band zoals u die gepresenteerd wordt via diverse media maar dus ook domweg door voedsel.

  ALLE voedsel/leven is het gevolg van licht. Haal je een deel van dat spectrum weg, dan is dat evolutionair achteruitboeren.
  Alsof auto’s voortaan geleverd worden zonder motor. Of zonder wielen. Of alle laag, midden of hoog frequenties in muziek missen.

  Maar erger nog: als vrouwen geen borsten meer zouden hebben!
  Maar als compensatie wel meer gaan zeuren. En dat lieve mensen, is precies wat gebeurt als u maar mega-stal kiloknallers blijft kopen!

  Doe u zelf, uw kinderen en de evolutie in zijn geheel een plezier, en doe voor de gein eens wat bewuster vleesch eten.

  Zowiezo vind ik vlees te goedkoop en melk ook.
  Enig idee hoeveel resources hiervoor zijn aangesproken?
  Maar ja, het zijn lokkertjes naar de supermarkt he?

  Varken-slapjes.
  Bief-stuk.
  Carbo-nade.

  Slapjes, stuk en nade. Toeval?
  Is dat wat u wilt? Nee toch? Nou dan.

 2. Wiersma

  26 juli 2015 op 05:05

  En dan was ik kippenp-ootje nog vergeten.

  Wel. Bent u wel eens in het ootje genomen? Of erger nog: in uw O-tje?

  Is niet leuk he?
  En dat komt dus allemaal omdat er geen ramen in mega stallen zitten.

  Oh ja, dit is een kunstblog. Stel dat de kleuren rood en blauw ineens zouden missen in alle schilderijen. Of film. Narrow-band.

  Nu hou ik op met deze ode aan het licht. Hoewel ik nog wel wat doordenk over lichtopvang en transport tav zonnecellen. Immers, met water en spiegels kun je licht goedkoop (en grootschaals!) opvangen, transporteren en ombuigen en elders weergeven.
  En met veel minder zonnecellen véél meer energie genereren???
  (weet ik echt niet)

  Maar zowiezo: voor architecten en designers misschien interessant. Licht-waterbuizen. Licht opvangen op het dak, al dan niet met water- of fresnell lenzen versterken, dit vervolgens transporteren op een omgekeerde periscoop manier, en intern weergeven in (watergevulde) glas of perspex buizen of schermen.

  Zonlichtlampen. Daar moet ‘ergens’ toch iets mee te doen zijn.

  Desnoods bouw je een glazen Jezus. Die het zonlicht uitstraalt van 200 m2 licht wat via een dak is ‘geoogst’.

  Nu hou ik echt op.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)