Slide1

1 Reactie »

 1. Wiersma

  25 juli 2015 op 04:23

  Ah kijk, ja dat is ook leuk, gekleurde flessen.
  Prachtig licht, reflecties etc.

  Beetje LeRoy -light (!) zeg maar.

  Doet me overigens ook een beetje denken aan dit:

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2393454/Brazilian-mechanic-uses-plastic-water-bottles-bleach-create-LIGHT–illuminating-1million-homes.html

  En dat laatste misschien een idee voor friese bouwers.
  Nog afgezien van energie besparing is DAGlicht in alle opzichten te prefereren boven kunstmatig licht als gloeilampen of TL buizen.

  Kunstmatig licht is onderdeel van sick building syndrome.

  Daglicht kun je beschouwen als een soort van geneesmiddel, zowel fysiek als psychisch, narrow band light is dat niet: het tegenovergestelde zelfs.

  Er valt dus alles voor te zeggen om kantoren en zo zoveel mogelijk te voorzien van daglicht. Oftewel: een systeem te bouwen wat daglicht van het dak oppikt, desnoods versterkt via spiegels, transporteert via glasvezelkabels naar binnen ruimtes en het daar weergeeft.

  Het zou maar zo héél wat kosten op ziekte verzuim kunnen schelen.

  Toegegeven: de (nieuw)bouw zal in eerste instantie duurder zijn, maar ik denk dat die extra investering zich later dubbel en dwars zal terug betalen in minder ziekte verzuim en uiteraard een lagere energie rekening.

  Er zijn zat gebouwen/kantoren/vergaderruimtes waar ik in geweest ben, en terwijl buiten de zon volop schijnt, deze ruimtes werden verlicht door lampen of TL buizen. Want geen daglicht want geen ramen.

  GOED licht (full spectrum) doet iets met mensen. Ze worden actiever, voelen zich gezonder, zijn vrolijker, hebben minder stress etc.

  Kunstlicht doet precies het tegenovergestelde.

  Dussss… heren friese uitvinders: vindt even de fuill spectrum zonLICHTcel uit. Desnoods als panelen die je op een bestaand (plat) dak kunt installeren en vervolgens het licht via glasvezel kabels het gebouw instuurt en daar van licht voorziet.

  Terwijl ik dit type bedenk ik me nog wat.

  Bestaande zonnecellen. Die electriciteit genererende. What if als je een systeem uitvind waarbij je de zonne cellen niet op het dak plaatst, maar ‘iets anders’. Vergelijk het met dit: een microfoon is een luidspreker op afstand.

  Zonnecellen zijn duur. Maar what if als je iets goedkoops kunt maken wat de zonne-energie ‘oogst’, zoals die cola flessen bijvoorbeeld, het via glasvezel stuurt naar de ‘collector’, de uiteindelijke zonnecel.

  Snapt u wat ik bedoel?

  Zonnecellen zijn duur en hebben het probleem dat ze ten eerste altijd haaks op de zon moeten staan, de zon in feite moeten volgen, (wat niet gebeurd) en dus zijn ze duur en is hun rendement laag.

  Heel anders wordt het als je ‘lichtvangers’ hebt die niet alleen supergoedkoop zijn en ten tweede de zon niet hoeven te volgen maar dit licht projecteren op een zonnecel ergens in het gebouw.

  Stel dat dit kan. Domweg met cola flessen en water als ‘ontvanger/microfoon’. Dan is/zijn de winsten immens.

  -Ten eerste kun je je ‘zonne-ontvangers’ zo groot maken als je wilt, de (extra) kosten zijn nihil.

  -Ten tweede hoef je ze niet te ‘richten’, hun ‘opvang-rendement’ is nagenoeg 100%.

  -Ten derde kun je ze superplat en dus laag houden, dus geen zware stevige windbestendige stellingen nodig.

  – Ten vierde heb je ook minder échte zonnecellen nodig, en deze kunnen desnoods in een ‘lichthok’ geplaatst worden, oftewel ergens binnen waardoor ze minder slijten, minder onderhoud nodig hebben en (veel?) langer mee gaan.

  – Ten vijfde: parallel proces: als er een colafles stuk gaat: geen probleem. Je hebt ietsje minder opbrengst. Dit itt tot een gebroken soldering in een zonnecel: opbrengst nul.

  – Ten zesde: hun oppervlak (3D) is veel groter dan een zonnecel zelf (2D) . En dus is hun rendement in principe al veel hoger.

  – Ten zevende: de ontvangers zijn veel makkelijker te plaatsen op welke locatie dan ook. Grond, tuin, plat dak, hoofd dak, verzin maar iets.

  En misschien is er nog wel véél meer.

  Maar misschien maak ik ook wel een enorme denkfout, ik bedenk het hier ter plekke. Maar ALS dit kan, dan zou zou zonne energie (electriciteit) oogsten maar zo xx% procent goedkoper kunnen worden.

  Maar ik ken bijv de kosten en het rendement van glasvezel kabel niet.
  Geen idee!

  Maar hoe dan ook: nu zijn zonnecellen ontvanger én generator.
  Mijn idee is: koppel de ontvanger(s) los van de generator.
  Zie het als een (schotel) antenne van een radio of TV.
  Die antenne zit ook niet vast aan de TV.
  Waar die antenne zit is wél belangrijk, waar de TV staat is onbelangrijk/flexibel.

  Zowiezo zijn zonnecellen niet optimaal omdat ze plat zijn en het licht niet volgen. Colaflessen ‘pakken’ ten eerste ‘alle licht’, de gehele dag door, hebben MEER oppervlak, hoeven niet gericht te worden, hebben derhalve qua lichtvang een superhoog rendement.

  Wel. Dusss.. Nou zo zo wat.
  Misschien maak ik een immense denkfout, maar misschien ook niet.
  Mocht ik géén denkfout maken (even afgezien van sullige details als colaflessen als ontvanger, het gaat om het idéé) dan moet hier toch ergens een nieuwe markt voor zijn.

  Afijn, zoveel voor nu. Een zaadje is geplant.Wie weet komt het op, wie weet doet het niks. Ik ga er zelf niks mee doen, ik doe al genoeg experimenten. Wie weet pikt een friese ondernemer dit op en gaat eens rekenen en/of experimenteren.

  En dat nav een paar flessen in een vensterbank in een pauzeblog.
  Het moet niet gekker worden.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)