Jannewietske en Henk zijn uit elkaar

Schermafbeelding 2015-05-06 om 15.09.38

‘O Romeo, Romeo! Wherefore art thou Romeo ?
Deny thy father and refuse thy name;
Or, if thou wilt not, be put sworn my love,
And I ‘ll no longer be a Capulet.

Jannewietske als Julia en Henk als Romeo vonden elkaar in hun dromen over de toekomst.  Maar oh, oh, oh… als dat maar goed gaat.’

Dat schreef ik op mijn blog van 16 mei 2009. Gisteren moest ik constateren dat het inderdaad niet goed is gegaan. Henk Deinum en Jannewietske de Vries zijn uit elkaar. Ik hoorde het bericht uit zeer betrouwbare bron, dus ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken. Het kon ook niet lager goed gaan. Na de verkiezingsnederlaag van de PvdA was Jannewietske opeens haar erotisch aureool kwijt. Macht erotiseert daar weer zij alles van. De PvdA viel van zijn voetstuk, dus kennelijk was het ook gebeurd met de sexappeal van Jannewietske.

Vrede is de voortzetting van oorlog met andere middelen,’ zei Von Clausewitz. Welnu, politiek is de voortzetting van seks met andere middelen. Dat hebben Henk en Jannewietske in de afgelopen jaren genoegzaam bewezen. De grote politieke besluiten ontstaan niet in het stemhokje, niet in de Raadzaal of de Statenzaal, maar doodgewoon tussen de lakens, na de daad. Post coïtum politica nascitur. Na het orgasme wordt de politiek geboren. Zo was het al in het oude Rome, en zo is het nog altijd.

Dat Jannewietske en Henk een relatie hadden was zes jaar geleden hot news. De Friese politiek begon opeens weer een beetje te swingen. Leeuwarden en de Provincie, hoe kon het mooier! Liefde slaat bruggen over de diepste ravijnen. In de afgelopen jaren heeft de provincie tonnen aan Euro’s uit haar PEB-reserves overgeheveld naar de gemeente Leeuwarden. Die financiële operatie was niet alleen bestemd voor de renovatie van het Harmoniekwartier, maar ook voor de financiering van de manifestatie Lwd 2018. Zo werd de lovebaby van gedeputeerde Jannewietske de Vries in de couveuse gelegd van wethouder Henk Deinum, die de facelift van Harmoniekwartier als een eerste prioriteit had bestempeld. Al deze scenario’s werden uitgedacht op de zachte kussens van de sponde die Henk en Jannewietske met elkaar deelden. Kortom, deze droomrelatie creëerde geschiedenis voor ’t heitelân. Maar dat kon natuurlijk nooit lang goed gaan.

Het doorgaan van haar project Culturele Hoofdstad lag Jannewietske na aan het hart. Sterker nog, het werd voor haar een zaak van leven en dood. ‘Al moet het mij de kop kosten, dit moet doorgaan.’ zo verklaarde zij in maart 2013 voor een aantal partijgenoten die bijeen waren in café Vellinga in Sneek. Welnu, het heeft haar politiek de kop gekost… en haar relatie ook.

Toen in 2009 bekend werd dat deze twee politici van dezelfde partij amoureuze gevoelens voor elkaar koesterden, draaide het roddelcircuit in Ljouwert op volle toeren. Vooral de wijze waarop dit nieuws naar buiten was gekomen is achteraf  ‘knullig’ te noemen. Bij een heimelijk etentje in Restaurant Beluga in Maastricht vergat Jannewietske haar befaamde gele leren jasje, en nadat de restauranthouder naar het huisadres van Henk had gebeld, waren de rapen gaar. Algauw moest Henk op last van burgemeester Ferd Crone een deel van zijn portefeuille als wethouder afstaan (zie hier)  om zo te voorkomen dat bestuurlijke kwesties voortaan tijdens de pillowtalk thuis werden opgelost.

Sinds de dagen dat Johanneke Liemburg als gedeputeerde op het Provinciehuis de scepter zwaaide en met behulp van haar echtgenoot Pieter de Groot de Leeuwarder Courant moeiteloos om haar vingers wond, was zoiets in Friesland niet meer voorgekomen. Politiek en relaties hebben in deze contreien van oudsher hun eigen domein. Daar praat je niet over. Dat is not done.

Dat het dan toch zover moest komen in Friesland. Hoewel, je kon het zien aankomen. Jannewietske was al sinds haar aantreden als gedeputeerde een ongeleid amoureus projectiel. Op het Provinciehuis kon je in de wandelgangen beluisteren, dat je als man maar beter uit de buurt kon blijven, als Jannewietske weer eens haar benen had onthaard. Dan was ze op jagerspad en ging ze door roeien en ruiten. Wat dat betreft bracht de relatie van Jannewietske en Henk eindelijk wat rust in de bestuurlijke tent. Die droom is nu voorbij. Maar zal het jachtseizoen voor Jannewietske nog ooit worden geopend?

Er is iets raar met Jannewietske aan de hand. Ze is heel aardig, daar niet van. Jarenlang was ze een allemansvriend. Ze had het beste voor met ons allemaal. Friezen moesten weer het ‘kippenvelgevoel’ krijgen om ‘in oprjochte Fries’ te zijn. En laten we eerlijk zijn, ze heeft een unieke daad gesteld met dat initiatief van de Culturele Hoofdstad. Ze zal er nog wel eens een lintje voor krijgen. Iedereen vond het prachtig. Niemand mocht ook maar iets verkeerds van haar zeggen. Ik ben nog eens op een avond gebeld door haar vader, een boze Bareld de Vries, omdat ik beweerd had, dat hij haar op het paard had getild. Nu is dat allemaal voorbij. Jannewietske is van het paard gevallen. Ik vraag me af of er ooit nog een dag zal komen dat ze een getrouwde man veroveren kan, want dat is haar jachtinstinct. Maar wie weet, de politiek heeft soms duistere gronden.

18 Reacties »

 1. eddy drost

  7 mei 2015 op 10:13

  Naar mijn idee is het voor ons het beste dat Jannewietske benoemd gaat worden tot CEO van CH2018. Iemand die ergens het initiatief voor neemt is ook degene die de meeste passie en inzet heeft om het initiatief te doen slagen.

  Laat ” smooth-talking ” Ton.F maar wat praatjes hier en daar houden. Daar schijnt hij wel goed in te zijn. Leuk genoeg.

  Ook Huub Mous blijkt van mening te zijn dat Jannewietske door haar vader op het paard getild is. Ik mag aannemen haar aan een baan geholpen heeft. Dit kan best waar zijn. Maar, so what?

  Hoeveel vaders hebben op dit moment in Friesland thuis op de bank een dochter zitten, die ondanks dat ze haar studies met ijver en inzet uitstekend heeft doorlopen, geen werk kan vinden.
  Hoeveel vaders verwijten zichzelf dat zij haar niet kunnen helpen?
  Bareld de Vries kan alleen maar omschreven worden als een geweldige vader! Is het eerlijk ten opzichte van de vaders die hun dochter niet kunnen helpen? Is het eerlijk dat uw buurman een miljoen in de staat wint en u niet?

  Nog vragen?

  Jannewietske naar 2018 en dat heeft zij helemaal zelf verdiend. Of zij daar nog zin in heeft of dat haar die kans geboden wordt kan ik uiteraard niet beoordelen.

  Ik ben er wel van overtuigd dat “us mem 2018” daar uitstekend op haar plaats zou zijn en hoort te zijn!

 2. Hein de Haan

  7 mei 2015 op 15:40

  Beste Huub Mous,

  Voordat je dergelijke uitspraken doet zou ik wel heel zeker willen zijn van dat wat je schrijft klopt. Ik kan je vertellen dat ik ook dicht bij de bron zit, en daar blijkt het tegenoverstaande uit.

  Het lijkt er op dat je mooi voor het lapje bent gehouden door iemand die je blijkbaar in je hemd wil laten staan. Als je doelbewust dit soort onzin verspreidt dan zou dat wel heel kwalijk zijn. Waarom zou Huub Mous dat doen, vraag ik me dan af?

  Ik zou het maar eens checken, en als je mis mocht blijken te zitten, dan is een excuses wel op zijn plaats lijkt me. Zien we dat dan hier ook verschijnen?

 3. Huub Mous

  7 mei 2015 op 16:41

  Beste Hein de Haan,

  Het is mijn bron tegen de jouwe. Zolang niet bewezen is dat jouw bron beter geïnformeerd is dan mijn bron, ga ik er vanuit dat ik het bij het echte eind heb.

 4. Hein de Haan

  7 mei 2015 op 18:01

  Dit allemaal lezend weet ik niet precies wanneer jij overtuigd bent…… Maar wellicht biedt Henk Deinum zelf uitkomst? Check zijn Facebook maar. “Jannewietske still my Julia”
  Mooi toch? Lang leve de liefde!

 5. Huub Mous

  7 mei 2015 op 18:27

  Tja …..maar is Henk voor Jannewietske nog altijd haar Romeo?
  Dat zou ik toch graag uit de eerste hand willen vernemen.

 6. Hein de Haan

  7 mei 2015 op 18:55

  Huub kijk dan ook maar even de Facebook pagina van Jannewietske zelf, waar ze zijn boodschap zelf verder verspreid……. Maar waarom zouden mensen überhaupt hun liefde voor elkaar aan jou moeten bewijzen of zich moeten verdedigen tegen bovenstaande stukjes? Had je achteraf deze publicatie niet gewoon beter achterwege kunnen laten?

 7. Jurjen58

  7 mei 2015 op 18:59

  Misschien is Hein de Haan wel het volgende slachtoffer van JW, dat zou pas echt een inkijk in de Leeuwarder politiek geven en verdient Liwwarders wel een extra berg subsidie van het prive fonds Crone

 8. Huub Mous

  7 mei 2015 op 20:48

  Beste Hein de Haan.
  Mensen hoeven voor mij niets te bewijzen, ook hun liefde niet. Maar als je allebei een openbare functie bekleedt en tegelijk een relatie aangaat, dan stel je jezelf bloot aan aan speculaties, opmerkingen en zelfs kritiek. Nogmaals mijn berichtgeving was niet gebaseerd op speculatie, maar op een betrouwbare bron, waarvoor ik mijn handen in het vuur durf te steken. Wat hier kennelijk speelt is het volgende. De PvdA zit in zwaar weer en dit bericht over een gestrande relatie van twee partijkopstukken kan men beslist niet gebruiken. Jouw overspannen reactie is daar een sprekend bewijs van. Iets meer humor zou wonderen doen bij jouw partij die het nu zo moeilijk heeft (en die ik trouwens een goed hart toe draag). In de afgelopen jaren was in Friesland de arrogantie aan de macht en de relatie tussen Henk en Jannewietske was een symbolische bekroning van die arrogantie. Bescheidenheid past jouw partij in deze situatie van neergang en tegenslag. Neem van mij aan: het botert niet helemaal meer tussen Henk en Jannewietske, en dat is een teken aan de wand. De pijler onder Lwd 2018 is hier op een symbolische manier aan het wankelen gebracht. Wees blij dat er nog een weblog in Friesland bestaat, waar je dit allemaal gewaar kunt worden. Ik houd jullie een spiegel voor. Meer niet. Daar zou zelfs de PvdA mij dankbaar voor moeten zijn. Vaya con Dios.

 9. eddy drost

  7 mei 2015 op 22:12

  Nu Huub Mous misschien een inschattingsfout maakt is Hein de Haan ( PvdA ) er als de kippen bij om Huub daar op aan te spreken.

  Blijkbaar wordt de blog wel gelezen door de lokale PvdA prominenten. Echter als hun beleid op dit blog met de grond wordt gelijk gemaakt laten Hein en vrienden niets van zich horen.

  Wanneer gaat Hein de Haan bijvoorbeeld het ook opnemen voor de mensen die in het CH 2018 committee de dienst uitmaken en hele vrachtwagens bagger over zich heen krijgen op dit blog?

  Is voor Hein de Haan het wel wee van de persoonlijke relatie tussen Henk en Jannewietske vele malen belangrijker dan een hopelijk zeer geslaagd 2018…

 10. Huub Mous

  7 mei 2015 op 22:17

  Beste Eddy, ik maak geen inschattingsfout. Geloof me, hier wordt een façade met man en macht overeind gehouden. And the rest is silence.

 11. Jurjen58

  7 mei 2015 op 22:43

  even mijn netwerk gepolst, en ja hoor Huub heeft helemaal gelijk, sterker nog hij heeft het bij het rechte eind. De ongelooflijke krampachtigheid van de PvdA geeft duidelijk aan dat dit volkje voorlopig niet meer in het pluche moet kunnen zitten. Raadsleden als Hein de Haan moeten eerst maar eens fatsoen opbrengen, tegen hun verlies leren kunnen. Eigenlijk zou ik hun heel democratisch willen vragen op te rotten, maar dat mag jammergenoeg weer niet.
  Weet je dat overhartstochtelijk vasthouden aan de schijnbare macht die dit soort lui hebben maakt me argwanend? Waarom? Staat de pot met geld op de tocht, is hier sprake van corruptie, moeten we dat niet eens gaan uitzoeken? Oeps, da s een taak van de gemeente raad maar daar is nu juist de PvdA bezig te redden wat er te redden valt. Daar gaan ze dus geen tijd en energie aan besteden. Maar het duurt niet lang meer zo voorspel dat reacties zoals die van de Haan er toe gaan leiden dat de argwaan gemeengoed gaat worden. Of dat u als lezer dat corruptie het alleen politieke recht van de VVD is, nou echt niet hoor!
  Nooit eerder kreeg de PvdA groeps gewijs zo op haar flikker ( de staten verkiezingen gingen niet eens over de gemeente) en nooit eerder heeft een bundel arrogante politici zo zielig op dat verlies gereageerd, waarom toch, waarom kennen zij geen waardigheid, edelmoedigheid, respect en voor eigenwaarde? Omdat nu uitkomt wat ze werkelijk zijn, deze politici, graaiend in de pot met macht en middelen, ten koste van hard werkende mensen, weten zij alles beter, kunnen zij alles beter en gaan ze meedogenloos met hun niet gelijk gestemden om, arrogant, betweterig en hooghartig. En daarom Huub, daarom reageren kereltjes als Hein zo, daarom zakt deze partij voorlopig weg in een erg smerig moeras. En als ik heel eerlijk ben, ik geniet er van! Nog even en we krijgen tweede kamer verkiezingen, moet je die stakkers dan eens zien draaien en wurmen, en denken dat het volk alles vergeten is wat er nu gebeurd…daarom, niet vergeten, opletten wat er in de komende anderhalf jaar aan de orde is, en dan stakkers als Hein electoraal de genade slag toebrengen. Kijken hoe hij en zijn soort genoten dan piepen! Er vokgt vast een reinigings periode, het komt vast weer goed, maar niet meer met dit soort politici met deze opvattingen. Ik vlucht uit Fryslan in 2018, ik boycot en schrijf waar het masr mag, dat dit moet ophouden!

 12. eddy drost

  7 mei 2015 op 22:48

  Beste Huub,

  Alleen dit even.

  Ik draag Jannewietske een warm hart toe en hoop dat het goed met haar gaat.

 13. Huub Mous

  7 mei 2015 op 22:55

  Tja… wie niet?
  Maar waar blijft De Haan? Hij heeft drie keer gekraaid.

 14. eddy drost

  7 mei 2015 op 23:30

  Beste Huub,

  De Haan? Moeten wij ons druk maken over een pion die als kanonnenvoer naar voren is geschoven?

 15. j.aardema

  8 mei 2015 op 00:22

  gatverdamme, wat een telegraafachtig geouwehoer. niks beters te doen mous? hoe iemand zich zo kan verlagen…….en dat in 2015. niks geleerd.

 16. Wiersma

  8 mei 2015 op 03:28

  Hahaha! Wat een klucht!

  Boycot Huub Mous!

 17. Klaas van der Wal

  8 mei 2015 op 07:30

  Huub,

  Je weet nu inmiddels wel dat je bron je niet juist geeft geinformeerd.

  Wanneer je een artikel schrijft is research van groot belang. Voor jou is het nu spijtig dat je niet meer geloofwaardig bent.

  Je staat voor schut!

 18. Huub Mous

  8 mei 2015 op 07:41

  Voor schut? Welk schut? Ach, zeg maar niets meer…

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)