Hondendrol en opsokkebalje!

Henk Keizer vindt het geen probleem dat maar 50% van de Friezen voor het project Culturele Hoofdstad is. Waarom zou hij ook?  Deze jongen heeft nog een wereld te winnen. Morgen wordt duidelijk of de Provinciale Staten van Friesland bereid zijn om 4,4 miljoen Euro uit te trekken voor de komende twee jaar. De vraag is natuurlijk wel of Henk Keizer voortaan de kar mag trekken. Op het stadhuis van Leeuwarden zitten ze niet bepaald te wachten op deze chaotische procesmanager die het heeft gepresteerd om in twee jaar tijd zowat iedereen tegen zich in het harnas te jagen.  Al op 27 oktober j.l. meldde ik op dit log dat zijn ontslag aanstaande was. Ik baseerde me daarbij op geruchten die de ronde deden in de wandelgangen van het Provinciehuis.

Die voorbarige publicatie is mij door Henk Keizer niet in dank afgenomen. Gisteren hoorde ik uit betrouwbare bron, dat hij mij een hondendrol in het gezicht zal wrijven als hij mij ooit tegenkomt op straat. Het moet niet gekker worden. Volgens Abe de Vries moet ik opsokkebalje (vrij vertaald: opsodemieteren), zoals hij op zijn site de Nachtrider liet weten. Abe de Vries schrijft inmiddels bevlogen stukken voor het bevlogen platform Koöpereraasje 2018 onder meer over de….’ krêft fan eigen wearden’… en …. ‘dizze prachtige, en noch altyd woest-heimsinnich- oantreklike  provinsje’…. De brallerige propagandataal uit de jaren dertig lijkt bij ‘ús Abe’ in de genen te zijn ingedaald. De ‘Koöperaasje-Jugend’ loopt nu achter zijn vaandels aan. Dat wordt oppassen geblazen. Hondendrol en opsodemieteren! Het kan morgen nog leuk worden op de publieke tribune van de Statenvergadering. Een partijtje vrij worstelen voor de camera van Omrop Fryslân. Komt dat zien. Komt dat zien!

Er bestaat natuurlijk een kans dat de Staten alsnog akkoord gaan. Dat kan alleen gebeuren als het gemeenteraadslid Harry van der Molen van het CDA zijn partijgenote mevrouw Reitsma-Hazelhoff goed weet te informeren. Van der Molen hield vorige week woensdag een uitstekend betoog in de Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente. Hij wist overtuigend aan te tonen dat het verdergaan met de culturele hoofdstad voor de gemeente een heilloze weg is. Als de CDA-fractie in de Staten nu ook voet bij stuk houdt, dan is het morgen einde verhaal.

Maar ook als Ljouwert 2018 morgen groen licht krijgt, dan is er geen centrale rol meer weggelegd voor Henk Keizer. In het PS-stuk dat de Staten morgen vast moeten stellen staat een venijnig zinnetje:

De Gemeente wijst een programma-manager aan voor de periode van twee jaar, te weten tot het moment van definitieve selectie door de Europese commissie van European Capital of Europe 2018, naar verwachting eind 2013.

Ook al zal Henk Keizer formeel niet ontslagen worden (hij heeft een aanstelling voor drie jaar), hij wordt wel degelijk op een zijspoor gerangeerd. De vraag is natuurlijk wie dan die nieuwe programma-manager wordt bij de gemeente. De gedoodverfde kandidaat is Jan de Waard. Hij zat prominent op de tribune bij de behandeling van de culturele hoofdstad in de commissie Bestuur en Middelen. Bovendien is bekend dat Isabelle Diks hem inmiddels heeft weggehaald van het dossier Parnas, nadat gebleken was dat hij in deze zaak met teveel frustraties uit het verleden was belast. Jan de Waard solliciteerde ooit naar de functie van directeur van Parnas, maar moest voorrang verlenen aan Geert Drion. De Waard en Drion staan inmiddels wel weer op elkaars  Facebook. No hard feelings, heet dat. Maar oud zeer geneest langzaam. Daar weten Abe de Vries en Henk Keizer alles van.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)