The winner takes it all

’Geert Dales. Wat kan hij zich onmogelijk opwinden over niks. En wat kan hij nikserig doen over iets heel groots. Haantje. Betweterig. Vilein. En toch : beter één Dales in de buurt dan tien in het zwerk’. Met deze woorden typeerde Rob Oudkerk – in een beroemde column in Spits – Geert Dales bij zijn vertrek als wethouder van Amsterdam. In die functie had hij een aantal vrienden gemaakt maar vooral veel vijanden. De hoogoplopende kwestie rond de nieuwe metrolijn Zuid werd door Dales vakkundig opgelost, of beter gezegd ‘er door gedrukt’. Omdat de grond in Mokum te heet onder zijn voeten werd, week hij uit naar het noorden. Burgervader van Leeuwarden, dat leek hem wel wat. Een mooie opstap naar de Haagse politiek. Want dit ‘briljante driftkikkertje’ is ambitieus, zeer ambitieus.

Toen Dales twee jaar geleden aantrad in zijn nieuwe functie wachtte hem een schone taak. Het Project Nieuw Zaailand moest vakkundig door de gemeenteraad …en de strot van de Leeuwarder bevolking worden geduwd. Geen nood, het briljante driftkikkertje kent vele trucs. Het boek ‘Hoe wordt ik een rat’, had Oudkerk destijds al fijntjes beweerd, is niet aan hem besteed. Hij kan het wel dromen!

Op 4 november 2004 – 2 dagen na de moord op Van Gogh – had ik een uitgebreid gesprek met Dales, dat als interview later dat jaar verscheen in De Moanne. Bij die gelegenheid liet Dales zich voor het eerst ontvallen, dat hij een referendum overwoog voor de kwestie Nieuw Zaailand. Deze primeur werd destijds door geen van de Friese media opgepikt, wat veel zegt over de kwaliteit van de Friese journalistiek. Ik vroeg Dales bij die gelegenheid of het een ‘bindend’ of ‘raadplegend’ referendum zou worden. Het viel me op, dat hij dat nog niet wist. ‘Dat zien we wel, daar zijn regeltjes, mompelde hij.

Welnu, dat hebben we geweten. Gisteren stemden 11.885 vóór en 19.374 Leeuwarders tegen het plan Nieuw Zaailand. Een duidelijke uitslag zou je zeggen. Maar dat zijn 2416 tegenstemmers te weinig om de vereiste drempel van 30% van de kiesgerechtigden te halen. Die drempel was extreem hoog gesteld. Van alle gemeentelijke referenda, die tot nu zijn gehouden, was dit één van de allerhoogste percentages De lat is haast nooit zo hoog gelegd. Knap gedaan van het briljante driftkikkertje. Petje af. The winner takes it all.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)