Judith Boer, 1935-2013

Judith Boer in 1972 ( foto: Paul Jansen)

Van Willem Haanstra uit Bolsward ontving ik het bericht dat vanochtend om 9.15 uur Judith Boer is overleden. Ze is 77 jaar geworden. Willem Haanstra is bezig met een artikel over Judith Boer en de dichter Nico Verhoeven (1925-1974), dat binnenkort in De Moanne verschijnt. Ik heb Judith voor het laatst ontmoet bij de Gerard Reve herdenking op 17 december 2006 in Blauwhuis. Haar gezondheid was toen al niet best. Judith Boer werd geboren op 27 november 1935 in Djakarta en ontving haar opleiding als kunstenaar aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Begin jaren zestig verhuisde zij van Amsterdam naar Friesland, waar ze in Greonterp terechtkwam, samen met haar toenmalige partner Nico Verhoeven, die Reve al kende uit zijn Amsterdamse tijd. In Het Boek van Violet en Dood wijdt Reve een heel hoofdstuk aan Judith Boer. Later verhuisde zij naar Huins, waar ze een relatie kreeg met Bert van Rijswijk, onder meer bekend als vertaler van de Freud-biografie van Peter Gay. Bert van Rijswijk overleed enige jaren geleden. Judith en Bert gingen vaak mee met de kunstenaarsreizen, die ik in de jaren negentig organiseerde, zo ook naar Venetië in 1990, waar onderstaande foto is genomen op de boot op weg naar Lido di Jesole.

Bert van Rijswijk en Judith Boer, Venetië 1990

Judith Boer en Nico Verhoeven, Printoesie, 1967

 

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)