Help, de kunst verzuipt!

Impressie Symposium Skills21

Lezing/debat Huub Mous ‘Kritisch denken’

Foto en tekst: Henk Kamsma en Janne Tjalsma

Huub Mous probeert dagelijks kritisch te denken. Binnen het kunstonderwijs vindt hij dat het kritisch denken een grote rol zou moeten spelen. De kunst is in crisis en aan het zoeken naar welke richting het op moet. Na de oorlogsjaren stond de kunst als een ideaal boven de maatschappij. Kunst was autonoom. In zijn uiteenzetting door de jaren heen komt Mous tot de conclusie dat kunst tegenwoordig in de maatschappij functioneert en niet meer als een ideaal daarboven staat. In ons kunstonderwijs blijven we kunst op een troon zetten. Hij opent het debat dan ook met de vraag; ‘Kunnen we er zonder?’ Deze vraag brengt veel los. Ook bij mij. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Moeten we een andere koers op gaan? Het is goed om daar bij stil te staan, maar tegelijkertijd geeft het mij een extra impuls om te blijven strijden voor het belang van de kunstvakken.

 

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)