Om te kotsen

De LC is weer bezig. Lammert Jansma wordt met terugwerkende kracht publiekelijk de grond in geboord. Geen enkele objectieve vermelding van de regels die gelden bij het toekennen van koninklijke onderscheidingen. Geen cijfermatige research. Geen vermelding ook van eerdere fouten (Douwe de Vries, Klaas Koopmans). Nee, je laat gewoon een paar mensen aan het woord die ooit eerder een lintje hebben gehad. En je blaast die verhalen op met grote kleurenfoto’s. Om te beginnen een schoolmeester natuurlijk. Dat is open doel. Kassa! Jansma aan de schandpaal. De LC loopt weer eens voorop als iemand kan worden afgeslacht.

De hoofdredactie zwijgt ondertussen in alle talen. Het lagere echelon mag dit varkentje wassen door het voor de ogen van joelende meute andermaal voor gek te zetten. Zo haalt Pieter de Groot in zijn column nog eens flink uit (‘Een verwend groot kind’), terwijl hij de feiten compleet verdraait. De conclusie van de inderdaad ‘onthutsende’ (waar las ik dat meer?) documentaire van Omrop Fryslân destijds worden door hem gewoon genegeerd. Jansma wordt weggezet als een ijdele frustraat die alleen maar als een paranoïde Kafka zijn complot-dagboek zat te schrijven, terwijl deze documentaire toch genadeloos aan het licht bracht, dat er wel degelijk sprake was van komplot en een dolksteek in de rug bovendien.

De oorzaak van het financieel tekort lag immers niet bij Jansma, maar bij iemand anders. Het was zelfs niet eens Jansma’s verantwoordelijkheid. Het College van GS had overduidelijk boter op zijn hoofd door de opzichtige vriendjespolitiek van Kobus Walsma. Bertus Mulder toonde zich vervolgens een volleerde draaikont. Ik zie nog de wijze waarop Jansma de ultieme vergadering beschreef waarin hem de wacht werd aangezegd. Dit was ‘real shocking’ met Hitchcockmuziek op de achtergrond. Fryslân op zijn smalst. Zo gaat dat in deze contreien. De gedeputeerden wassen hun handen in onschuld.

Maar Pieter de Groot strijkt alles natuurlijk weer keurig glad. De zondebok wordt nogmaals geofferd. De meute heeft altijd gelijk, dat is immers de bottomline van de LC. Scheelt weer advertenties ook. Deze plagiaatcolumnist zal wel weer zijn ingefluisterd door zijn echtgenote die nog altijd gebukt gaat door de vernederingen van die elitaire dierenarts uit het boerengat waar ze is opgegroeid. Socialisme in Friesland is ressentiment. De provinciale politiek is één grote maffiose bende die – als het zo uitkomt – gemene zaak speelt met de LC. Zo komt andermaal een Fries volksgericht op gang, dat door de LC op infame wijze wordt aangewakkerd. Ostracisme in Friesland. Verder schuren in plaats van Fedde Schurer. Dat verschil kennen ze nog steeds niet in Huize De Groot-Liemburg.

Inmiddels heb ik nog geen enkele serieuze analyse gelezen in de LC. Geen enkel dissident geluid ook. Alle neuzen staan gewoon weer in dezelfde richting. Je leest alleen stemmingmakerij en tentendieuze of quasi humoristische columns. Wat op de achtergrond meespeelt is de elitaire uitstraling van Lammert Jansma, waar Friezen doorgaans geen brood van lusten, en vooral zijn bekakte uitspraak van de Friese taal. Dat moet je in dit agrarische vlakke land niet flikken. Doe maar gewoon. Knauw je taaltje zoals iedereen dat doet. Gedraag je als een boerenlul op zondag of op zijn hoogst een schoolmeester op maandag. Daarmee schop je het ’t verst. Steek je kop vooral niet te ver boven het maaiveld uit. De LC maait die kop er wel weer af met grote koppen als het kan. Koppensnellen heet dat. Dat doet het volk loeien alsof er een misdadiger op de Brol wordt opgeknoopt. Dit is gewoon misselijkmakend. De Telegraaf is er een chique krant bij. Riooljournalistiek noem ik dat. Om te kotsen!

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)