Mijn digitale vingerafdruk

Resize Wizard-1.jpg

Een verborgen patroon in digitale foto’s kan onthullen met welke camera ze zijn gemaakt. Dit meldde de NRC gisteren op de voorpagina. Amerikaanse wetenschappers hebben algoritmes ontwikkeld die de specifieke ruis kan opsporen die elke digitale camera in een foto achterlaat. Zo kunnen ook eventuele vervalsingen en bewerkingen van digitale foto’s worden aangetoond.

De gevolgen van deze ontdekking zijn nog niet te overzien. Zeker is dat het ‘magische’ digitale tijdperk, dat rond 1990 begon, hiermee alweer ten einde is. Een foto is weer gewoon een foto. De uitvinding van de digitale fotogafie markeert geen nieuwe fase in de beeldproductie, zoals de Nederlandse mediagoeroe Arjen Mulder beweerde in zijn boek ‘Het fotografisch genoegen, beeldcultuur in een digitale wereld’ (2000). Mulder onderscheidde drie fasen in de geschiedenis van de beeldproductie:

(1) het schilderij (picturale fase),
(2) de analoge foto (de analoge fase),
(3) de digitale foto (de digitale fase),

Met het aanbreken van fase (3) zou alles wat 150 jaar lang beweerd is over fotografie in een klap weerlegd zijn. De digitale fase zou zich tot de analoge fase verhouden als magie tot tovenarij. Dit nieuwe tijdperk zou leiden tot een nieuw ‘bezield’ en ‘hedonistisch’ bewustzijn, aldus Arjen Mulder.

Terug naar af dus. Foutje.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)