Alfred Schmidt in Potsdam

anne feddema

De mijnheer heeft misschien het gesprek goed onthouden, maar niet de naam van de beruchte NAZI. Het is namelijk Reinhard Heydrich en niet Heinrich Heydrich, waarschijnlijk waarde de geest van Heinrich Heine door de herinnering heen.

huub mous

Je parate feitenkennis inzake WO II is nog altijd onovertroffen. Ik kan me nog goed herinneren dat we in september 199o een rondleiding kregen in Berlijn door een Duitse gids. We waren daar ivm een tentoonstelling van Regnerus Steensma. De gids leidde ons naar de Rijksdag. Jij verbeterde hem daar in vlekkeloos Duits, toen hij een verkeerde datum noemde voor de Kristallnacht. Chapeau!

anne feddema

Hee Huub…het was september 1991 en ik verbeterde hem, toen hij het verkeerde jaar noemde van de machtsovername van Hitler, dat is 1933 en ik kon er niet bij, dat hij, notabene een geschiedenisleraar, ontslagen na de Wende!? (waarom hebben we toen niet gevraagd) 1934 zei. Dat vlekkeloze Duits klopt(e) echter volledig. Haha.

huub mous

Je hebt gelijk, het was 1991, maar volgens mij verbeterde je hem ook wat betreft de datum van de Kristalnacht. Die datum vergeet ik sindsdien nooit meer: 9 november 1938. 51 jaar later viel de Berlijnse Muur, ook 0p 9 november. Die datum staat nog altijd op het etsje dat we meekregen van Herr Schmidt in Potsdam, wiens huis zich dichtbij ‘Der Mauer’ bevond. Sinds de oprichting van de Muur in 1961 had hij elke dag een etsje gemaakt van de Muur, met een datum erop. Wij kregen er een mee, met de datum 9 november, samen met een stukje prikkeldraad en beton van de Muur. Ik heb overigens nummer 63 van de oplage van 110. Leeft die Herr Schmidt nog trouwens?

anne feddema

Jazeker…hij leeft… Alfred Schmidt…ik bezocht hem al in februari…hij woonde niet meer op het oude adres…maar via internet kun je alles vinden dus…ik vond hem ook. Hij was toevallig thuis. Ik zal hem even een foto van hem toesturen…hij had nu mooi uitzicht op een Caspar David Friedrich eik. Een verrukkelijk uitgangspunt voor een goede ets. In de winter dan natuurlijk.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)