Prijzenbeleid Provincie moet op de helling

Waar blijft het telefoontje van Jannewietske?  Dat is de vraag die menig dichter en dichteres deze week in Friesland bezig houdt. In voorgaande jaren was de teerling al geworpen om deze tijd. Zou ze op vakantie zijn? Nee, niet Jannewietske. De winnares! Want, dat weten we inmiddels, het wordt een winnares dit jaar. Albertine Soepboer is niet zozeer de gedoodverfde favoriet. Sterker nog, haar kan de prijs eigenlijk niet meer ontgaan. Zo’n dag of tien geleden is ze met haar weblog gestopt. Heel verstandig, dan hoef je ook geen tekst en uitleg te geven als je het onverhoopt niet wordt. Maar ze wordt het, let op mijn woorden.

Waarom duurt het dan zo lang? Ik denk dat ze op het provinciehuis balken onder het ijs leggen. Er mag dit jaar absoluut niets mis gaan. Vorige keren is er al genoeg gedonder geweest. Het is ook wat met die provinciale prijzen, en dat allemaal om zo’n kleine grijpstuiver. Het prijzengeld van 5000 Euro is al jaren belachelijk laag, maar de Provincie doet er niets aan. Terwijl ze toch geld genoeg hebben tegenwoordig na die verkoop van de Nuon-aandelen. Het wordt tijd dat de winnaar van de Gysbert Japicx-prijs de prijs weigert vanwege het lage bedrag. Daarmee zou hij of zij zijn of haar collega’s een grote dienst bewijzen. Jeroen Brouwers heeft al eens het goede voorbeeld gegeven. Alleen door een prijs te weigeren gaat het prijzengeld omhoog.

Dat geldt natuurlijk ook voor de Gerrit Benner-prijs. Ook daarvoor is het prijzengeld belachelijk laag. Al twee keer heeft de jury daar expliciet op gewezen, maar op het Provinciehuis doen ze net of ze Oost-Indisch doof zijn. Wat ik me trouwens afvraag, zou Anne Feddema zich dit jaar voor de Gerrit Benner-prijs hebben aangemeld? Gisteren sloot de termijn van inzending. Ik kan natuurlijk even naar Keunstwurk bellen, maar ik geloof dat ik dat maar niet doe. Is Anne nog steeds boos, omdat de procedure niet deugt? Of is hij inmiddels milder geworden, nu hij van de Gemeente Leeuwarden de Margaretha de Heer-prijs heeft gekregen? Overigens is hij de enige kandidaat die zowel de Gerrit Benner-prijs als de Gysbert Japicx-prijs kan winnen. Misschien moet er maar een nieuwe prijs komen voor dubbeltalenten: de Gerrit Japicx-prijs of de Gysbert Benner-prijs. Met dubbel prijzengeld natuurlijk, want dubbeltalenten zijn twee keer zo duur.

Het zou goed zijn als de Moanne eens een kritisch artikel wijdt aan het prijzenbeleid van de Provincie, want dat lijkt nergens naar. Terwijl ik dit zeg, realiseer ik me dat dit artikel al eens geschreven is, maar nooit gepubliceerd. Twee jaar geleden werd ik geïnterviewd door Susan van den Berg over het prijzenbeleid van de Provincie, maar haar artikel is door de Moanne nooit geplaatst. Misschien was het wel te kritisch van toon. Preventieve censuur heet dat. Een paar maanden geleden werd een groot artikel van Hedwig Terpstra over het Brûsplakken-beleid van de Provincie ook niet in de Moanne gepubliceerd. Het verscheen uiteindelijk op de website van de Moanne, die niemand leest.

Dat belooft wat, als de Moanne straks het mededelingenblad van Tresoar en de Afûk wordt. Abe de Vries heeft al laten weten dat zeker een van de twee directeuren niet zal dulden dat er kritiek op zijn instelling in de Moanne verschijnt. Hij vergat te vermelden welke directeur dat is, maar elke ingewijde weet natuurlijk dat dit Koen Eekma moet zijn. Deze voormalige hoofdonderwijzer heeft een ijzeren discipline en eist dat ook van al zijn ondergeschikten. Toen hij als Afûk-directeur nog in het Fryslânhûs zat, heeft hij zich al eens bij mijn toenmalige directeur van Keunstwurk erover beklaagd dat ik mij in  de LC te kritisch had uitgelaten over het taalbeleid van Bertus Mulder. Ik had het woord ‘neurotisch’ gebruikt en dat pikte Koen Eekma niet. Ook controleerde hij altijd persoonlijk of de conciërge de WC’s wel goed schoongemaakte door een WC-papiertje achter de pot te hangen. Tja, bij zo’n scherpslijper kun je het natuurlijk wel vergeten als het om de vrijheid van meningsuiting gaat.

Maar je zult zien, vandaag belt Jannewietske en dan is heel Friesland weer blij. We hebben een winnaar! Of beter gezegd: we hebben een winnares! Niks getreurd en gemekkerd. Albertina Soepboer zal de prijs ook niet weigeren. Ze kan de poen best gebruiken en gelijk heeft ze natuurlijk. Maar die krentenkakkerij van het provinciaal bestuur moet maar eens gauw afgelopen zijn. Als Jannewietske belt, moet je zeggen ‘Wat schuift dat? … Wat zegt u?’ En dan heel hard gaan lachen, misschien dat ze het dan eindelijk eens door hebben. De gedeputeerde speelt weer even voor Sinterklaas een dezer dagen, maar dat doet ze met een tenenkrommende Friese zuinigheid.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)