De vergeten Friese kunstpaus

De wierheid hat in skil lûd’ is een Fries gezegde. Het betekent: ‘de waarheid heeft een schel geluid’. De waarheid is hard. De waarheid mag niet gezegd worden. Liever draaien we er omheen of stoppen het in de doofpot. De tekst van een liedje kan een waarheid bevatten die je liever niet wilt horen. ‘Je wordt ouder papa. Geef het maar toe.‘ zong Peter Koelewijn, daarmee een ongemakkelijke waarheid verwoordend waarmee iedere vader vroeg of laat door de woorden van zijn zoon geconfronteerd wordt.

De schrijver van dat lied moet die levenswijsheid zelf ooit in zijn leven verworven hebben. Maar hoe zit het met een lied dat niet door een mens geschreven is, maar door een machine? Kan de tekst van dat lied dan ook een ongemakkelijke waarheid bevatten die je liever niet wilt horen. Een waarheid waarvan je zou denken dat hij alleen door het opdoen van levenswijsheid verworven kan worden? Kent een machine ook zoiets als levenswijsheid?

Onderstaand lied met als titel ‘De vergeten Friese kunstpaus‘ werd op instigatie van mijn zoon Jurriaan gecomponeerd en gezongen door een AI-programma.

Luister en oordeel zelf.

Reageren is niet mogelijk.