Als de geboorte van een kind

Er is een Indiaans spreekwoord dat zegt dat een man in zijn leven drie dingen moet doen: een boom planten, een kind verwekken en een boek schrijven. Een kind heb ik inmiddels verwekt. Twee zelfs. Een boom heb ik nog nooit geplant. Maar ik heb wederom een boek geschreven. Ik weet niet of er veel verschillen bestaan tussen het baren van een kind en het doen verschijnen van een boek. Natuurlijk is de fysieke pijn het grootste verschil. Maar ook het doen verschijnen van een boek kent barensweeën. In de geest, ik weet het. Elke keer is het anders. En elke keer weer is het nieuwe geesteskind de grootste ontdekking van je leven.

Gisteren, 17 februari 2023, was de officiële verschijningsdatum van het boek Het algoritme van de waan. Naoorlogse geschiedenis door de ogen van een babyboomer. Die datum was door de uitgever zo bepaald. Waarom weet ik niet, maar het resultaat was te merken. Het internet stond er ineens vol van. Hierboven slechts een kleine selectie van alle aankondingen die allemaal tegelijk online zijn gegaan. Allemaal met een trotse foto van de cover. En inderdaad, het lijken wel geboorteaankondigingen. Ik blijf erbij, in wezen is het verschijnen van een boek als de geboorte van een kind, een geesteskind wel te verstaan. Een man kent van nature niet het gevoel hoe het is om een kind te baren. Dus is het zaak om je als gemankeerd wezen te behelpen met het baren van geesteskinderen.

Voor de presentatie (met lezing) op 28 februari a.s. is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De toegang is gratis. Voor opgave zie: de site van Tresoar.

Reageren is niet mogelijk.