In de bovenkamer van Poetin

Complotdenken heeft Poetin met Hitler gemeen


Poetins inval in Oekraïne in februari vorig jaar werd in sommige commentaren vergeleken met Hitlers inval in maart 1938 in Tsjechoslowakije, een kantelmoment in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Bij velen rees sindsdien de vraag: is Poetin een nieuwe Hitler? Poetin komt vooralover als een benepen en wraakzuchtige man, wiens gedachten niet gestoeld zijn op een ideologie of iets wat daarvoor moet doorgaan, maar uitsluitend gericht zijn op macht en de vermeerdering
daarvan. Zijn aard lijkt vooral een lege huls te zijn. In haar biografie met de veelzeggende titel De man zonder gezicht, de macht van Vladimir Poetin, verwoordde Masha Gessen het als volgt: ‘Het Russische regime heeft geen ideologie, geen partij, geen politiek – het is uitsluitend de macht van één man.’ Ook voor Hitler was ‘de wil tot macht’ bepalend voor al zijn gedachten, maar zijn waanwereld was complexer van aard en had bovendien een pseudo-religieuze dimensie.

Lees verder op de opiniepina van de Leeuwarder Courant van vandaag

Huub Mous is kunsthistoricus en publicist. Eind februari verschijnt bij uitgeverij Aspekt zijn boek Het algoritme van de waan. Naoorlogse
geschiedenis uit de ogen van een babyboomer.

Reageren is niet mogelijk.