Your Saving Grace

Marijke in Diemen, 1974

De Steve Miller Band heeft dit jaar twee bescheiden noteringen gekregen in de TOP 2000, namelijk de plaatsen 1544 en 1390. Deze niet al te bekende band was begin jaren zeventig een van de favorieten van Marijke. Toen ik haar in 1971 leerde kennen, had zij meerdere elpees van deze groep, die in 1968 werd opgericht. Vooral het nummer Your Saving Grace – van de gelijknamige elpee uit 1969hebben we in die begintijd grijsgedraaid.

Die tekst betekende destijds veel voor mij. Door Marijke kreeg mijn leven een nieuw begin. Haar liefde was mijn reddingsboei, mijn baken, mijn doel … Ik weet niet wat zij hierbij voor gedachten had. Volgens mij wist zij donders goed dat zij mijn reddende engel was. Ik was wie zij wilde. Ik werd wie zij van mij heeft gemaakt. Ze waakte over mij. Ze waakt nog steeds over mij. Een absurde gedachte heeft in mij postgevat. En ik heb besloten mij niet langer tegen die absurditeit te verzetten.

Het kaatsveld gisteren gezien vanuit De Bogt fen Guné

Dit alles besefte ik opeens gistermiddag, toen ik een lezing gaf op het 84ste Krystkongres in Franeker van de Federaasje fan Fryske studinteferienings. Het was vol in de Bogt fen Guné. Buiten zag ik het kaatsveld liggen. Binnen waren de verwachtingen hoog gespannen. Het was de eerste keer na bijna drie maanden dat ik weer sprak in het openbaar. Blik op oneindig, verstand op nul…

Het ging goed. Your Saving Grace.

Reageren is niet mogelijk.