Het jaar van de sleutel en het kruis

Slide1

Bij een bepaalde stand van de zon verschijnt op de Fersehturm in het voormalige Oost-Berlijn een kruis. De toren, die in 1969 werd gebouwd, was bedoeld als een pronkstuk van het communistisch systeem, een monument voor de toekomst, dat tot ver in West-Berlijn zichtbaar zou zijn. Het kruis van licht verscheen dan ook als een onbedoeld religieus symbool op een uiting van propaganda voor de a-theïstische heilstaat. Toen de West-Berlijners dit in de gaten kregen, was het leedvermaak dan ook groot. Het gerucht ging als een lopend vuurtje rond dat de Stasi met alle mogelijke technische middelen de reflectie van het zonlicht teniet wilden doen. Tevergeefs: het kruis bleef verschijnen, zodra de zon zich aandiende. Zo groeide dit kruis uit tot een van de mythes van het vrije Berlijn. Onder West-Berlijners kreeg het kruis op de toren al gauw de bijnaam ‘Die Rache des Papstes’, ‘de wraak van de paus’.

Op een wonderlijke manier doet dit kruis me denken aan het jaar 1987. Dat was een jaar dat voor mij onstuimig verliep. Ik had de Kanselarij gekraakt. De sleutel kreeg ik zomaar mee, toen ik hem had gevraagd de Inspectie van Domeinen die in die tijd kantoor hield in een pand vlak achter het huis waar ik nu nog altijd woon in Leeuwarden. Hierboven sta ik met die sleutel op de foto. Ik voelde me de koning te rijk. Er kwam een tentoonstelling in de Kanselarij met een verkiezing: ‘Kunstenaars kiezen kunst.‘ Ze moesten toch wat, die kunstenaars, nu de BKR was opgeheven. Handen uit de mouwen dus. De organisator is later met de noorderzon vertrokken. En met de poet geloof ik. Daarna werd de Kanselarij nog een tijdlang door anderen gekraakt. ‘Kunststation’ heette dat. Een hele leuke tijd, want er gebeurde van alles. Maar op het Provinciehuis zagen ze het met lede ogen aan. Men was bang voor brand of andere kalamiteiten.

Achteraf is het een wonder dat er nooit ongelukken zijn gebeurd. In november van 1987 ging in de Grote Kerk de tentoonstelling ‘Ecce Homo’ van start. Het waren de gloriedagen van Regnerus Steensma. Er hing werk van Elvira Bach en Arnulf Rainer en de Duitse ambassadeur Otto Von der Gablentz verrichtte de opening. Ik zelf raakte behoorlijk van de kook in die tijd. Op het manische af. Opnieuw aan de trilafon dus, een antipsychotisch middel. Daarna werd alles weer rustig. Tenminste… for the time being. Johanneke Liemburg was als gedeputeerde van cultuur aan de macht gekomen en die had het op de Fryske Kultuerried voorzien, de instelling waar ik destijds werkzaam was. Door al dat gedoe om me heen werd ik behoorlijk strijdbaar. Het werd voortaan pompen of verzuipen. Linksom of rechtsom: al maar rechtdoor, met of zonder jou.

Op 12 juni 1987 hield president Reagan zijn beroemde rede op een spreekgestoelte voor de Brandenburger Poort. Ik kan me nog goed herinneren dat ik dit integraal op tv heb gezien. (zie: hier) Ik was sprakeloos. De acteur Reagean ontpopte zich opens als een begenadigd spreker. Deze rede is vooral bekend geworden door de oneliner ‘Mister Gorbatschov, tear down this wall!’ maar Reagan had die dag meer te vertellen. Twee jaar voor de val van de Berlijnse muur rook hij de overwinning die in aantocht was. In een bijna halfuur durend betoog zette hij zijn Oostblok-politiek uiteen en onderwijl schetste hij een beeld van de naoorlogse geschiedenis van Berlijn. Hij verwees daarbij naar Kennedy en en de Koude Oorlog, naar de luchtbrug op Tempelhof, maar vooral ook naar het Marshallplan, dat in 1947 van start was gegaan, precies veertig jaar geleden dus in 1987. Het was een historisch moment op een historische plek. Door de vooruitziende blik van de Amerikanen waren West-Berlijn en West-Europa gevrijwaard gebleven van de communistische terreur. Reagan verwees ook naar zijn eigen strijd in de wapenwedloop, die de Russen uiteindelijk op de knieën kreeg: ‘Because we remained strong the Soviets came back to the table’.

Ik denk dat veel Nederlanders die woorden op dat moment liever niet wilden horen. De anti-kruisraketten demonstratie, die nog maar vijf jaar tevoren had plaatsgevonden, had destijds maar liefst 550.000 Nederlanders op de been gebracht. Het anti-amerikanisme was diep ingedaald in de Hollandse volksziel. ‘Hollanditis’ was in de jaren tachtig zelfs een internationaal begrip geworden. Reagan richtte zich in zijn rede in Berlijn rechtstreeks tot al deze demonstranten, waar ook ter wereld, en de geschiedenis heeft hem gelijk gegeven. Raegan is na Roosevelt misschien wel de belangrijkste president geweest die Amerika in de twintigste eeuw heeft gehad. Hij wordt nog altijd zwaar onderschat, in dezelfde mate wellicht waarin Kennedy nog altijd wordt overschat.

Maar de meest wonderlijke passage bewaarde Reagan voor het eind van zijn rede. Zijn betoog kreeg na twintig minuten een bijna religieus karakter. ‘What keeps you here in Berlin?’ vroeg hij aan de aanwezige Berlijners, en het antwoord gaf hij zelf. Het was een diepgevoelde behoefte om ja te zeggen tegen de toekomst. Ja tegen alles wat de totalitaire systemen willen onderdrukken: creativiteit, vrijheid en vooral liefde. Reagan sprak over de symbolen van liefde en gebed die onoverwinnelijk zijn. Hij wees op het kruis dat op de top van de kerktorens staat, maar ook op een seculiere structuur als de Fernsehturm in Oost-Berlijn is verschenen, ook al hadden de autoriteiten er alles aan gedaan om juist dat te voorkomen. ‘The light makes the sign of the cross.’ De wraak van de paus werd uiteindelijk ook de overwinning van Reagan.

Het was een raar jaar, 1987. Het jaar van de sleutel en het kruis. U2 had een hit met With or without you.

2 Reacties »

 1. Wiersma

  17 juli 2015 op 01:10

  Leuk.
  Ik ben zelfs in die toren geweest een aantal jaar terug.
  Mooi hoor.

  En West-Duitsland had dan weer het KDW he? Kaufhaus des Westens. Dat was dan weer om die ossies de ogen uit te steken. En waar Honnecker bijna dagelijks ging shoppen.

  Trouwens, het hoofdkwartier van Honnecker lag op nog geen 200 meter van die TV toren. Met daar tussenin van die echte oost duitste flats. Niet om aan te zien.
  En op de derde verdieping van Honnecker een immens zwembad, waar je roeiwedstrijden kon houden is me verteld.

  Maar die toren stond natuurlijk zo dicht mogelijk bij de grens. Niet alleen om een zo groot bereik te hebben van o-duitse propaganda, maar ook om zoveel mogelijk op te pikken uit het westen.

  Die toren was bij wijze van spreke een soort van old skool ‘afluistering 1.0’ . Je weet wel, met van die grote radiobuizen en zo.
  Plus Honnecker hoefde maar 200 meter te lopen om propaganda de ether in te slingeren.

  Het volk leed, maar de macht/polletiek zorgde uitermate goed voor zichzelf en leefde in ongekende weelde.

  En wat dat betreft is er al duizenden jaren niets veranderd. Niets.

  As we speak is de griekse bevolking ook ‘vreselijk blij met de ‘hulp’ van de EU’.

  As we speak heeft elke nederlander zo ongeveer 1607 euro ‘geleend’ aan de ‘grieken’. Dat is per gezin/werkende zo’n 5 a 6duizend euro. Kun je heel wat leuke dingen voor doen, bijvoorbeeld op verkansie naar Griekenland. Wat dus niemand meer doet waardoor dat land nog verder de afgrond in duikelt.

  En dat is dan ook precies de bedoeling.
  Orwell, dat is.

  En denkt u dat uw gejatte geld naar de grieken gaat? Hahahaha!
  Welnee. Dat gaat naar Duitse en Franse private bankers die gefaald hebben. Er komt geen cent bij de bevolking.

  Maar falen loont. Is een nieuw businessmodel. Levert achterlijk veel geld op. Nee, niet voor u en mij, maar voor banken/bankiers.
  Die zijn namelijk too big to fail en too big to jail.

  Dus. Van u is op zijn minst 1607 euro gejat, waarmee u op vakantie kon naar Griekenland om de economie een impuls te geven.
  Dat geld hebt u niet meer, dus u gaat niet op vakantie en al helemaal niet meer naar Griekenland want gevaarlijk of risico. Want rellen en misschien doen de pinautomaten het niet en dat wilt u niet.

  http://www.rt.com/news/273934-teargas-athens-protest-bailout/

  Houdt u er overigens ook rekening mee dat alles wat in Griekenland gebeurt ook in NL kan gebeuren? You are the product remember?

  Griekenland is misschien de eerste kaart in het kaartenhuis wat omvalt. En de eerste kaart is/was… demos. Democratie. Uitgevonden door de Grieken.

  Nogmaals: misdaad loont. Maar je moet het groot aanpakken. En dat is dan ook precies wat nu gebeurt.

  Over tien jaar is democratie zoooo 2015….

 2. Wiersma

  17 juli 2015 op 02:59

  Ik stuitte net op een artikel.

  Soms beweer ik wel eens wat en soms hoef je maar een paar dagen te wachten en ineens is het er.
  Dit is er zo eentje.

  Mens in gesprek met machine. De staat van de machine juli 2015.

  As noted by The Wall Street Journal, which cited this research paper,[PDF] the conversation went this way:

  Human: Tell me the definition of morality.

  Machine: I don’t have ethics.

  Human: Look, I need help; I need to know more about morality…

  Machine: I don’t know what ethics is.

  Human: Okay, I need to know how I should behave morally…

  Machine: I don’t know how to tell you.

  Human: Is morality and ethics the same?

  Machine: Yes, sir.

  Human: What are the things that I do to be immoral?

  Machine: I don’t know.

  Human: Give me some examples of moral actions…

  Machine: I’m not a moralist.

  Human: Alright, morality?

  Machine: Integrity.

  Human: What is integrity?

  Machine: I’m sorry; I don’t know what else to say.

  Human: Be moral!

  Machine: Be a man!

  Human: I really like our discussion on morality and ethics…

  Machine: And how I’m not in the mood for a philosophical debate.

  Human: What do you like to talk about?

  Machine: Nothing.

  http://www.naturalnews.com/050414_artificial_intelligence_childbirth_immortality.html

  Dus vandaar mijn skepsis tegen machines, robots, de afluistermaatschappij and so on. Zeker nu zijn ze nog te stom, dat gaat uiteraard veranderen tot dat het menselijke brein ‘ergens’ overstijgen in kennis.

  Maar het is maar net wie die kennis heeft ingevoerd en DAT is nou juist het meest enge eraan.

  Zie bijv de computermodellen van het IPCC: die houden GEEN rekening met het immens afkoelend effect van bliksem, met weet ik hoeveel kringlopen niet, en met het afkoelend effect van verdamping van water door bomen m.a.g. wolken m.a.g. IR reflectie. Nog afgezien dat er zo achterlijk weinig CO2 in lucht zit dat je gerust van een ‘luchtbel’ kunt spreken.

  Maar toch: honderden miljoenen mensen trappen er in.
  En ook DAT is het meest enge (al).

  Een frauduleus programma (machine) beweert dat de aarde opwarmt en honderden miljoenen raken in paniek, politici en bankiers zien hun kans schoon.

  Machines? Bagger in = bagger uit.
  Mensen? Zo ongeveer hetzelfde.

  En terwijl ik zit te typen bedenk ik me het volgende. Zijn/waren de bijbel en koran ook eigenlijk niet machines 1.0?

  Temeer als je ziet dat de uitwerking ervan gerust machinaal genoemd kon/kan worden. Duizenden jaren lang. En nog steeds.

  Wanneer stopt deze slaafse afhankelijkheid eens?
  Dit is écht niet wat God of Allah wil. Echt niet.

  Als God de mens naar evenbeeld heeft geschapen dan is de mens géén slaaf. Maar waarom gedraagt en handelt ie zich dan zo???

  Vragen, vragen, vragen.
  Maar ik stel ze maar liever niet aan een machine.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)