Verlos ons van Claudy Jongstra!

knooplnoop

Het was gisteren een volle bak in de kelder van het Provinciehuis. Buiten steeg het kwik zowat tot dertig graden en binnen wachtte men met spanning op de uitslag van de Vredeman de Vriesprijs 2015 voor vormgeving. Gedeputeerde Poepjes was nog wat onwennig in haar nieuw rol. Ze begon haar optreden met een verhaal over twee nichtjes op de achterbank van haar auto die vol bewondering hadden gekeken naar de fraai vormgegeven fietsbrug in Drachten. Wat vormgeving al niet vermag!

Daarna kwam het juryrapport. En ja hoor, alweer Claudy Jongstra! In 2005 had ze deze prijs ook al eens gewonnen. Toen woonde ze nog niet eens in Friesland. Ze had hier alleen wat schapen rondlopen. Maar we waren maar al te blij met Claudy. Wat heet, Claudy is een knuffelkunstenaar. Ze maakt ook sublieme knuffelkunst. Kunst met een hele hoge aaibaarheidsfactor. Kunst waar je je goed bij voelt. Softe kunst die de voering van je ziel raakt. Worldwide lusten ze hier tegenwoordig wel pap van. Ze is inmiddels ook talloze malen gelauwerd en geprezen. Ze is wat je noemt ‘door de wol geverfd’. Ze maakt dan ook kunst die helemaal past bij deze wollige tijd. We willen warmte! We willen Claudy! Pik in, ‘t is winter,’ moet Claudy hebben gedacht. Laat ik nog eens keer inzenden voor de Friese vormgevingsprijs. Dat kan er ook nog wel bij. Als het om prijzen gaat is Claudy een wolf in schaapskleren.

Maar het moet gezegd, Claudy maakt ecologisch verantwoorde kunstwerken. Heel subtiel en decoratief. Creatief met wol en vilt, zo heet dat. Puur natuur, ook dat nog. Veel mensen vinden het fenomenaal wat ze allemaal doet. En zo vernieuwend! Hoezo vernieuwend? Ze doet al sinds jaar en dag hetzelfde, in eindeloze varianten. Zo krijgt ze de ene opdracht na de andere en heeft ze inmiddels in menig openbaar gebouw – waar ook ter wereld – dit soort verantwoorde huisvlijtproducten mogen plaatsen. Het is een soort postmoderne macramé. U vraagt, wij knopen aan elkaar. Maar de jury van de Vredeman de Vriesprijs ziet dat anders. In het juryrapport lees ik het volgende:

Claudy Jongstra is een klasse apart. Zij bevindt zich op een ongekend hoog niveau en heeft een idioom dat zo eigen is dat niemand bij haar in de buurt komt. En ze blijft zich vernieuwen. Als je goed kijkt, zie je dat ze voor elke opdracht weer een specifieke benadering kiest.Er is een duidelijke ontwikkeling te herkennen in vorm en techniek, in textuur en kleur. Het werk van Jongstra wordt gekenmerkt door een adembenemende zorgvuldigheid. Vorm, kleur en materiaal worden steeds met schijnbaar eindeloos geduld tot in de finesses bepaald. Dezelfde nauwkeurigheid komt ook terug in haar onderzoek. Ze is ook bijzonder, omdat ze in het zeekleigebied in Friesland akkers heeft ontwikkeld voor pigmentwinning uit gewassen, vaak ook nog gewassen en planten die hier ooit van nature voorkwamen. Op kleine schaal brengt ze de diversiteit weer terug in hetFriese landschap en dat is een statement dat velen zich mogen aantrekken. En voor haar werk creëert ze al doende nieuwe Bronnen voor nieuwe pigmenten en kleuren. Jongstra is een ontwerper van internationale allure die zich diep wortelt in het Friese landschap. Ze gaat onverstoorbaar haar eigen weg. Geen betere winnaar dan zij.’

Ach, schiet toch op! Dat krijg je als je elke keer juryleden uit de Randstad benoemt. Die durven hun vingers niet te branden aan lokaal talent, terwijl dat hier de laatste jaren juist volop aanwezig is. Zo kon het gebeuren gisteren dat Machiel Braaksma, die de prijs dubbel en dwars verdiend had, slechts genoegen moest nemen met een aanmoedigingsprijs. What a shame! De jury speelde weer eens verantwoord op safe. Waar heb je dan nog een jury voor nodig? zo denk ik dan. Maak die vijfduizend Euro gewoon elke keer over aan Claudy Jongstra. Dat scheelt heel wat gedoe. Dan hoeft mevrouw Poepjes straks ook niet nog eens een keer zo’n flutverhaal uit haar duim te zuigen. Hoe komen we in godsnaam af van dit soort prijzengeldverspilling. Verlos ons van Claudy Jongstra!

9 Reacties »

 1. Youvan

  6 juni 2015 op 10:51

  Folslein mei iens, hear Mous!

 2. eddy drost

  6 juni 2015 op 12:22

  Ik heb het hier al eerder geschreven.

  Niet de kwaliteit van de kandidaat, maar de kwaliteit van de jury bepaalt wie er een prijs wint.

  Het zijn de domkoppen die ze dan ook nog uitreiken.

  Koningin Beatrix zei het al: de middelmaat regeert.

  En dat is altijd al zo en zo zal het ook altijd blijven. Niet iets om ons druk over te maken.

  Schouders ophalen Machiel en er maar om lachen er komen nog kansen genoeg.

 3. Alexandra Maas

  6 juni 2015 op 16:15

  Oh! ZO uit mijn hart gegrepen!! Ten eerst is het een SCHANDE dat Machiel Braaksma weer gepasseerd wordt. Hij maakt al jaren vernieuwende innovatieve kunst, met een groot esthetisch besef, een kien oog voor alternatief (her)gebruik van objecten en materialen en een geweldig gevoel voor humor. Chapeau voor deze inzending waarbij ook zijn boekbindkunst zo voortreffelijk aan het licht komt. Ambachtelijke perfectie gekoppeld aan originaliteit, lichtvoetigheid en artistiek vermogen. Waarlijk Kunst-makerij!!

  Ten tweede: Werkelijk!! In de wereld van de vilt-makerij zijn er zóveel grotere talenten dan Jongstra. Ze laat alles maken door derden (onder haar bezielend oog, wat meestal overzees dwaalt). Ze heeft een industriële werkplaats, dus handwerk-me-hoela. En haar esthetisch ontwerp is, mijns inziens, volslagen zoek. Rotzooi maar wat aan met schapenhaar, maar werk vooral heel erg veel aan je PR, en zorg dat allerlei randstad-types je naam gaan associeren met een beeld van een soort oerkudde op de hei, en heel ekooo en zo. Nogmaals: juist ook in Friesland zijn er veel kundiger vilt-maaksters te vinden.
  Ja.. die hebben niet ingezonden.. Nee.. WAAROM ZOU DAT NOU ZIJN…

  Bah, bah, bah. Wat een gemiste kans voor de Vredeman de Vriesprijs, en wat een gemiste kans voor het cultureel bestel in Friesland. Kies voor de luidste PR en de beste netwerker, maar doe dat dan onder die criteria, en doe niet net of je iets voorhebt met kunst en cultuur in het friese….

 4. Karianne

  6 juni 2015 op 17:42

  Goed gezegd Huub!

 5. Linus Harms

  6 juni 2015 op 23:33

  Hartgrondig mee eens!
  Het niet-winnen moet als compliment worden beschouwd.

 6. Maarten van Doremalen

  6 juni 2015 op 23:43

  Ja, je mag natuurlijk niet teveel prijzen winnen, dat is verdacht, dat klopt niet, dat is doorgestoken kaart, dat voelt niet goed. Maar de Friezen mogen blij zijn met zo’n supertalent.
  Misschien hou je er niet van maar dat is dan jammer voor je.
  Claudy vilt jarenlang keihard werken = topkwaliteit.

  gefeliciteerd Claudy

 7. eddy drost

  7 juni 2015 op 00:52

  @ Maarten van Doremalen

  Ik lees dat u ook al eens een prijs heeft gewonnen. 500 euro maar liefst.

  Gefeliciteerd!

 8. Jan Pieter Visser

  12 juni 2015 op 10:37

  Ik ben zo benieuwd naar de JURYLEDEN, die dit soort ronkende taal produceren…

 9. corrie van eijk

  28 juli 2015 op 23:44

  zo, zo;
  hoor ik het ook eens van een ander;
  dacht altijd al aan de nieuwe kleren van de keizer.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)