The roaring twenties

CIMG2934

Nog twee mooie foto’s die ik eergisteren van mijn zus Mariet meekreeg. De bovenste is genomen in Lourdes, eind jaren twintig. In het middens staat mijn vader. Rechts mijn moeder, links naast haar mijn grootvader van moederskant en links van hem tante Door (de zus van mijn moeder). Helemaal links zit tante Jo (de zus van mijn vader). Ze waren met zijn vijven met de trein gekomen, de bedevaarttrein naar Lourdes. Tante Door en mijn moeder gingen mee als ziekenverzorgster. Dat kostte niets. Met barmhartigheid en goede werken kwam je overal in die tijd. Bovendien was zo’n Lourdesbedevaart een goede gelegenheid om elkaar als geliefden wat beter te leren kennen. God zag dat het goed was, wat wil je nog meer.

Schermafbeelding 2015-06-03 om 17.15.31

Deze foto moet ongeveer in diezelfde tijd zijn genomen. Het is de bedevaartprocessie in Kevelaer. Voorop links loopt Beppe, mijn grootmoeder van vaderskant. Naast haar rechts: mijn moeder. De Mousen waren erg katholiek. De familie Sanders – zo heette mijn moeder – niet veel minder. Maar mijn moeder hield wel van het goede leven, al werd de dansvloer door haar vader ook wel ‘het plafond van de hel’ genoemd. De verleidingen waren groot, ook was het heilige in die tijd altijd zeer nabij. Toch kon mijn moeder toen ze jong was de bloemetjes aardig buiten zetten. In Arnhem heeft ze menig keer op de tafel gedanst, zo heeft ze mij later wel eens verteld. Deze foto’s laten daar weinig van zien. ‘The roaring twenties’ heb ik me altijd anders voorgesteld.

Zie ook mijn blog: Het Lourdes van mijn vader.

5 Reacties »

 1. Wiersma

  4 juni 2015 op 08:59

  Huub, is het niks voor jou om er weer eens helemaal hipperdepip anno nu bij te horen? On top of the (cultural) foodchain zeg maar?
  Geknipt en geschoren voor 2018 zeg maar?
  Maar dan juist NIET geknipt?

  Dan hierbij de volgende modetrend-tips van Wiersma.
  Geheel gratis qua financieel geld en korsten.

  Punt 1: Grow a beard. A Hipsterbeard of course!
  Doe het voor de gein eens: kieken wat er gebeurd.
  Zo’n bak stro onder je bek weet je wel?
  Wel je vrouw van te voren inlichten dat het om een cultureel experiment gaat en dat alles in teken staat van sociale wetenschap, mienskip, tijdgeest en cultuur.

  Punt 2: (over) use the words: Tof! Awesome! Episch!
  deze woorden kunnen uiteraard ook contra productief gebruikt worden zoals bijvoorbeeld: ‘Wat u nu zegt is episch kudt!’.
  Of standaard riedeltjes zoals: Tof! Dit is een awesome idee!’.

  Jongen, ik zweer het je : met deze gratis tips van Modehuis Wiersma (van-alle-markten-thuis, voor-ieders-wat wils-als-ze maar-precies-doen-wat- ik-zeg, en maatpakken op maat) gaan alle deuren voor je open.

  Doe het!
  Zelfs Oeds gaat bibberen, of anders zijn baard, let maar op.
  Want ja, dat wordt geen bitch-fight, maar een beard-fight he?

  Grow that beard!!

  And keep us posted!

  Awesome! Tof! Episch!

  Hoor ik daar gejuich uit de menigte opstijgen?
  Yeahh!! Allright! Let me see your hands!
  Nou kijk, dat bedoel ik maar! Wat een enthousiasme uit het publiek!

  Kom jongens, actie, ‘ Hup, Huub Aan De Baard’!
  Stemt allen, doneert allen!

  En selfies he? We willen dus wél vette selfies van de growth.

  En dan wel liefst elke dag en liefst op een awesome location.
  Maar om de paar dagen mag ook hoor.

  Wijze mannen horen op zijn minst een keer een baard te hebben gehad. En toevallig zijn hipsterbaarden helemaal in, dus leef je uit!

 2. Jelle Breuker

  4 juni 2015 op 11:46

  Sonja: de afstand Leeuwarden-Utrecht rijd ik als er geen onderbrekingen en files zijn in ongeveer twee uur. De rit Leeuarden-Milly is dus negen tot elf uur, de genoemde zeven tot negen uur meegerekend. Bij negen uur kun je nauwelijks sanitair onderbreken of tanken (twee , drie keer kort), bij elf uur wat langer.
  Ik verkies de route naar Utrecht over de Afsluitdijk en langs Amsterdam want deze is mooier en in tijd iets korter dan die langs Joure, Emmeloord, Kampen en Amersfoort. Problemen met de Coentunnel bij Amsterdam krijgt u niet omdat u er niet door hoeft. Langs Heerenveen, Zwolle en Amersfoort kan ook, maar deze rit duurt plm. tien minuten langer.
  Direct na Breda (links) moet u erg goed opletten om het bord ‘Antwerpen’ (rechts) te zien. De stad wordt een keer goed aangegeven, de tweede keer slecht: een klein bordje dat laag in de berm is geplaatst.
  Op de terugweg moet u na Lille(Rijssel) ook erg goed opletten om de afslag naar Gand (Gent) te vinden. Noteer vooraf de wegnummers op een papiertje en leg dat voor u.

  De route langs Meaux, Melun en Fontainebleau is natuurlijk ook heel geschikt om naar Midden-Frankrijk te rijden. Met Parijs heb je niets te maken.

 3. eddy drost

  4 juni 2015 op 13:14

  @ Huub Mous

  Leuke foto!

  In de zeventiger jaren voetbalde ik wel eens in, en tegen Bakhuizen. De naam Mous kwam regelmatig voor op het wedstrijdformulier. Waren eerlijk gezegd wel ruige schoppers en voor aanvang van de wedstrijd kwam de scheidsrechter altijd de kleedkamer bij ons binnen om te kijken of wij onze ziekenfondspapieren wel bij ons hadden…

  Ja een selfie van Wiersma, met of zonder baard, zou leuk zijn.

 4. Wiersma

  5 juni 2015 op 06:39

  @ Eddy: nee joh, het gaat hier over Huub, niet over mij.
  ‘Alle wijze mannen hadden baarden’. Jezus, Mozes, Allah, Mohammed, noem ze maar op. Nu Huub nog (eens).

  En ik doe niet aan selfies. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit ever een selfie heb gemaakt. Een baard -laat staan snor- heb ik al allerminst. Gaat ook niet gebeuren ook.

  Ach, zo’n jongen als ik heeft dat toch ook helemaal niet nodig?

 5. eddy drost

  5 juni 2015 op 08:22

  @Wiersma,

  Ik heb ook nooit een snor of baard gehad en zal dat ook nooit een ander adviseren. Bij mensen die een snor of baard hebben is naar mijn idee iets niet in orde. Bij mij natuurlijk ook niet, maar daarom hoef ik er nog niet mee te koop te lopen:-)

  Mozes, Mohammed..wijze mannen? Weer teveel gezopen vannacht Wiersma?

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)