Niets, alles verdwijnt

Slide1--------

‘Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.’

Bron: Wikipedia

Al een paar weken ben ik verkouden. Vroeg naar bed helpt niet. Hot coldrex evenmin. Ik zal het gewoon uit moeten zieken tot het voorjaar komt, vrees ik. Gelukkig slaap ik prima, al droom ik tegenwoordig weinig. Dat wil zeggen: mijn dromen blijven subliminaal. Ik weet dat ze er waren, maar ik kan ze niet meer scherp aan het oppervlak krijgen. Het sombere weer in combinatie met mijn verkoudheid maken mij wat chagrijnig.

Walging van Sartre heb ik nu voor de tweede keer gelezen en daar word je ook niet vrolijk van. Als je leest dat het bewustzijn van de mens in niets verschilt met de processen die plaatsvinden in de wortels van een boom, dan is dat geen ervaring van verlichting, eerder van verduistering. Dan dooft het licht. Vooral die slotscène in de bibliotheek, waar de Autodidact een pedofiel blijkt te zijn – met al het onbegrip dat daaruit voortkomt –  is treurig, diep treurig. Sartre legt het onvermogen om werkelijk gevoelscontact met mensen te hebben genadeloos bloot. Het is een onvermogen dat in zijn optiek structureel is. Kortom, somberheid troef.

Ook mijn dromen vannacht hadden een wat sombere grondtoon. Het ging over zinloos geweld, dat weet ik nog wel. Maar ook over een dominee, McKenzie was zijn naam. Op de begraafplaats in Liverpool werd het graf ontdekt van Eleanor Rigby. Even verderop lag Father Mckenzie. Wat dat alles met elkaar te maken heeft, weet ik niet. In dromen zweven soms onvermoede flarden van de dag doelloos rond om zich dan plotseling te vermengen met een verhaal waar geen kop of staart aan zit. Misschien is het onbewuste wel een soort dominee, een eenzame prediker, altijd bezig met schrijven van een preek die het bewustzijn niet wil horen. Maar wat is de moraal van dit verhaal? Ik zou het bij God niet weten. De natuur is wreed en goddeloos.

Gisteren zag ik een natuurdocumentaire op YouTube. Geboeid keek ik naar een meer in Afrika, waar een uitzonderlijk natuurlijk evenwicht was ontstaan. Allerlei diersoorten waren op hun eigen manier afhankelijk van het ecologisch systeem in deze bijzondere biotoop. Zo haalden flamingo’s uit het water van het meer een bepaalde stof naar boven, die cruciaal was voor hun voortbestaan. Prachtige vogels die flamingo’s, roze en sierlijk als een soort homofiele ooievaars. Gorilla’s leefden vredig aan de oever. Er was voor iedereen voedsel in overvloed. Roofvogels vlogen over en keken ogenschijnlijk vredig neer op dit paradijselijk tafereel. Opeens verzon een gorilla iets nieuws. Hij jaagde de flamingo’s op en nam er één in de bek. Het evenwicht was ruw verstoord. Een zinloze aanslag. Pure balorigheid lag aan de basis van deze extreme daad van agressie. De flamingo werd op gruwelijke wijze door de gorilla met veren en al verorberd.

Je zag het allemaal in slow motion met een liedje van de Beatles op de achtergrond. Van dit soort taferelen word ik altijd zeer mistroostig. Laat niemand ooit aan mijn kop beginnen te zeiken over de schoonheid van de natuur. Over hoe mooi het allemaal in elkaar steekt. Over het grote plan dat aan dit alles ten grondslag ligt. Als mijn kleinkinderen straks op school moeten leren, dat er een Intelligente Ontwerper is geweest, die dit alles heeft bedacht, dan kan die Intelligente Ontwerper van mij een klap op zijn bek krijgen. Ik sla hem voor rot, zo waar als ik leef.

De natuur deugt niet, om over een God maar te zwijgen. We zijn allen geneigd tot het kwaad. In elk mens schuilt een potentiële terrorist. En toch, er is iets in de mens – met al zijn kwetsbaarheid en zondigheid – dat groter is dan welke God dan ook. Als ik die ‘goede God’ zou zijn –  Jahweh, God, Allah of hoe hij ook mag heten –  dan zou ik de ogen uit mijn kop schamen. Dat zong ook Jacques Bel in zijn prachtige chanson Fernand. Maar ook daar word je niet vrolijk van. Alles gaat dood in de natuur, zelfs mensen. ‘We zijn denkend riet’, zei Pascal. ‘We are all mortal’. Was het niet John F. Kennedy die dat zei? Ik zoek het op. Alles is terug te vinden tegenwoordig. Niets verdwijnt terwijl alles verdwijnt.

2 Reacties »

 1. Wiersma

  20 januari 2015 op 01:38

  Misschien zag je het wel verkeerd.

  Misschien was er wel onbalans, maar zag jij/men het niet.

  Hier het omgekeerde: waarom een roofdier, in dit geval een wolf, in Yellowstone, het ecosysteem herstelt.

  How Wolves Change Rivers. Kort, prachtig filmpje.

  https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q

  Zelf denk ik dat er ‘ergens’ toch wel een soort van plan is.
  Waarom?
  Vanwege de kringlopen.

  Ten eerste zijn er daar nogal wat van en
  ten tweede moeten ze minutieus op elkaar afgesteld zijn, en
  ten derde moeten ze duurzaam zijn anders kan intelligent leven niet plaatsvinden. En ten vierde
  is ALLES wat ik het universum gebeurd nodig om die nietige wezentjes op aarde te laten leven.

  Sorry dat ik het zeg maar ik vind het briljant.
  Kost gigantische hoeveelheden energie pp/pd , een kerncentrale vol vermogen per persoon per dag of zo, maar dan heb je ook wat.

  Veranderd er in het woud van al die kringlopen slechts één klein parametertje, dan stopt duurzaam leven.

  Voorbeeldje?

  Mensen en dieren recyclen energie door de Krebs of citroenzuurcyclus. We halen ca tien keer meer energie uit een boterhammetje dan er aan energie in dat boterhammetje zit.
  Al dan niet met pindakaas.

  Ga maar na: alleen al het 24 uur 20 graden warmer stoken van een lichaam van 80 kilo kost al iets van 2- a 300 watt per uur.
  Da’s al gauw een paar kilowatt per dag.
  Laten we zeggen 5Kw.

  Dan doe je nog niks.

  Een beetje lichamelijk werk kost ook best een 100-150 watt per uur, dus over 8 uur is dat ook nog eens 1Kw.

  Da`s al 6Kw/dag . En dat haal je uit een paar boterhammetjes een kopje soep, 5 aardappels, 2 koekjes en een ons bonen.
  Als je die zou drogen en opfikken, kun je er nog geen pannetje water mee verwarmen.
  Ergo: ons lichaam is nogal duurzaam!
  Een rendement van 1.000% of zo!

  Toeval? Welnee! Briljant! Hier is over nagedacht.

  Maar kanker bijvoorbeeld, maakt gebruik van de melkzuur cyclus.
  Is “overgestapt” zeg maar naar een andere energie provider. Wegens veelbelovende reklame.
  Is die duurzaam? Of goedkoop? Beter? Nee totaal niet.
  Dit soort providers kom je dan na verloop van tijd ook altijd tegen bij Tros Radar en zo. Mensen die zich zwaar opgelicht en bekocht voelen. En terecht. Kanker zuigt nogal en je krijgt er niks voor terug.

  Want: verkeerde ‘afslag’ genomen, verkeerde kringloop. Eindig. Niet duurzaam. Parasiet. Kan niet op zichzelf staan, heeft gastheer nodig.

  Daarom bestaat de aarde ook niet uit klompen on-intelligente kanker cellen die hier en daar wat woekeren, maar uit intelligent leven.

  Als bijzaken zou ik nog kunnen zeggen: doorbreek de melkzuur cyclus van kanker, en het probleem is opgelost.
  Google maar op melkzuur cyclus.

  Doet de medische “wetenschap” hier iets mee?
  Welnee. Ze hebben geen idee wat kanker is, want hebben ‘meer geld nodig voor onderzoek’, maar hebben er alvast wel dure patenteerbare ‘geneesmiddelen’ voor.

  Verder kan ik nog zeggen dat gezonde cellen, de mitochodrieen, ATP maken. En guess what: het bijprodukt is… L water!

  Ook dit wordt volkomen genegeerd, ALS het al bekend is.
  Maar de grap van L water is: het is zowel energie alswel geneesmiddel.

  Dus je eigen lichaam maakt bij energie gebruik NIEUWE energie aan PLUS geneesmiddel ineen.

  Dit is te vergelijken met een auto waar de uitlaatgassen niet alleen 10 keer meer energie bevattendan dat er aan benzine is ingegaan, maar tegelijk de lucht ook schoner maken.

  Klinkt nogal bizar en onwerkelijk he?
  Maar toch is het zo, kan het ook niet helpen.
  En toch: jouw lichaam werkt zo.
  Wees er maar blij mee.

  Er zal ook geen arts zijn die zal zeggen: bewegen is slecht voor u.
  Ofwel: is de benzine bijna op, ga rijden!
  Maar de écht werkelijke reden weten ze niet.

  Vraag maar eens aan een arts: WAAROM is bewegen goed voor me?
  Welke stof wordt er aangemaakt als bijprodukt door de mitochondrien die zowel energie als geneesmiddel ineen is?

  Kortom: het kan als beide worden gebruikt, het is maar net waar behoefte aan is.

  En trouwens: veel mensen weten ook wel dat je van bewegen meer energie krijgt. Hoef je geen arts voor te zijn. Gaat helderder denken etc. Van bankhangen, de hele dag zitten, wordt je alleen maar ellendiger.

  Vraag willekeurig welke arts dan ook maar: hoe kan dit.
  Ik verstook energie (voedsel) maar ik krijg er meer energie van terug als ik beweeg.

  Laat ik er maar een Litmustest (voor artsen en medici) van maken: WELKE stof genereert deze energie?
  Dus wederom, geen heel verhaal over detoxen of vergroten longinhoud, of spiervergroting: nee, één naam van één stof.

  Vraag je arts maar eens.
  “Welke stof zorgt ervoor dat ik meer energie heb na (matige) beweging en waarom is beweging in algehele zin goed voor me?”

  En nee, ook geen dwaalverhaal ‘versterking immuunsysteem’ of iets in die geest. Geen lang verhaal, één woord.

  Vraag het maar eens aan je arts als je daar toevallig toch bent.
  Geen antwoord, ontkennend antwoord, of een heel lang verhaal is een brevet van onvermogen. Weet je gelijk wat voor arts je hebt.

  Maar dan.
  Nog een geweldige docu.

  Echt een must-see.
  Van eencellige tot wat de mens nu is.
  Had hem al eerder willen posten, maar niet alle reacties van mij komen door de technische ballotage commissie.

  http://www.dailymotion.com/video/x150ifz_mankind-rising_shortfilms

  Dit overigens naar aanloop naar iets heel anders: mentale en/of financiele evolutie. Sinds een paar tientallen jaren heeft er namelijk NOG een (r)evolutie plaatsgevonden die aan het gros van de mensheid is voorbij gegaan. En dat was dan ook precies de bedoeling. SOMMIGEN binnen de soort mensheid hebben zich namelijk in rap tempo ge-evolueerd, zonder dat de rest daarvan wetenschap had. En mede daarom zitten we in ‘economische crisis’ en dat soort zaken. Er is een kleine groep predators ontstaan, die evolutionair ver en ver op de algehele mensheid vooruit lopen.

  Dat probleem redt je niet meer met holle kreten als ‘ weg met het cynisme’, ‘hervormingen’ of ‘samen schouders eronder’.

  Forget it.
  Als muisje heeft samenwerken of ‘weg met het cynisme, denk in oplossingen’ geen enkele zin als er een stel havikken boven je kop cirkelen. Moet je wel eerst naar boven kijken om ze uberhaupt te zien trouwens. En dat naar boven kijken doen we al niet eens.
  Politici niet, media niet, en mede hierdoor het volk ook niet.

  Dus kun je zien hoe 99% van de mensheid in behoorlijk deplorabele staat verkeerd.

  Zoveelvoornumaarweereens.

 2. Wiersma

  20 januari 2015 op 01:40

  Godsamme, wat is Youtube toch irritant. Qua embedden.
  Ene keer is het http andere keer https…

  Nou, poging 2.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)