Andere tijden

rkkunnamed

Ach, het was heel gezellig gisteren. Kitty Mul van het programma Kruispunt RKK stond al om tien uur ’s ochtends op de stoep. Het vraaggesprek stond er haast in één keer op. In een kwartiertje was het gebeurd. Daarna hebben we nog een uurtje zitten napraten. Over de jaren zestig. Over de grote leegloop van de katholieke kerk. Over de theologie in die tijd. Kitty Mul had theologie gestudeerd aan de Katholieke Theologische Hogeschool Amsterdam (KTHA). Nota bene bij professor Hemelsoet die Gerard Reve zijn geloofsexamen afnam onder het genot van een goed glas cognac. De tijden gingen veranderen en op een of andere manier houdt juist die tijd mij nog altijd bezig.

Daarna reed Kitty weer terug richting Hilversum, waar ze 4 minuten moest monteren voor de rubriek Retourtje Toen. Het meeste is er dus uitgeknipt. Een paar opmerkingen van mij werden gemixt met wat fragmenten van Reve-gedichten uitgesproken door de volksschrijver zelf. Ik heb me al eens eerder verbaasd over de hoeveelheid tijd die er nodig is om een paar minuten tv te maken. Met radio is het kennelijk niet anders. Wat ik gezegd had over Reve’s homoseksualiteit en de aarzelingen die kerkelijke autoriteiten destijds moeten hebben gehad over Reve’s toetreding tot de katholieke kerk was in de uitzending niet meer te horen. Achteraf gezien had ik er wellicht beter aan gedaan om een gepeperde quote van Reve zelf erin te gooien, bijvoorbeeld de woorden die ik ook in mijn boek Modernisme in Lourdes geciteerd heb. In Moeder en Zoon schreef Reve over deze kwestie:

‘Als er geen flikkers in die kerk mogen, dan kan die zijn eigen toch net zo goed opheffen?’ vroeg ik mij met onverminderd stemgeluid af. ‘ Het is toch een troep jongensknijpende nichten, of niet soms?’

Retourtje toen in Kruispunt RKK. Luister: hier

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)