Wie speelt hier nog zichzelf?

Schermafbeelding 2013-10-22 om 08.48.12

Eergisteren werd bekend dat Uitgeverij Luitingh-Sijthoff het boek Inferno van Dan Brown in het Fries gaat vertalen. Het was groot nieuws. De Telegraaf bracht het, de Leeuwarder Courant en tal van andere nieuwsmedia. Wie heeft dit idee bedacht? Op 11 augustus j.l. berichtte ik op op mijn blog Friese paarden op de San Marco dat Dan Brown in zijn nieuwe boek iets schrijft over de paarden van de San Marco in Venetië. Het zouden Friese paarden zijn. Ik noemde zelfs de pagina waar deze bewering te vinden is: pagina 321. Op 14 oktober j.l. verscheen een groot artikel in de Volkskrant, waarin gemeld werd dat de organisatie van Leeuwarden 2018 met Dan Brown in zee gaat, precies zoals ik op mijn blog heb voorgesteld. (Zie mijn blog Leeuwarden 2018 pikt mijn ideeën!) Wonderlijk dat de Volkskrant ook expliciet verwees naar pagina 321 in het boek van Dan Brown. Zouden ze dat zelf hebben nagezocht? Hebben ze dat bij CH 2018 soms nagezocht? Misschien had ik beter pagina 433 kunnen noemen, dan wist ik zeker dat ze bij CH 2018 het idee van mij gejat hebben.

Wie heeft trouwens dat idee voor een Friese vertaling bedacht? Toch niet iemand  die mijn weblog leest? Abe de Vries bijvoorbeeld? Nu moet ik oppassen. Vier jaar geleden beweerde ik, dat Abe de Vries – als uitgever bij De Friese Pers Boekerij – een manuscript van mij had doorgespeeld aan zijn verloofde. Abe de Vries diende terstond een aanklacht tegen mij in wegens smaad. Die aanklacht werd geseponeerd. Maar die jongen heeft een kort lontje. Wonderlijk is in ieder geval, dat Abe de Fries gisteren op zijn weblog bekend maakte, dat hij sinds begin augustus bezig is met de vertaling van het boek Inferno van Dan Brown. Hoe is hij op dat idee gekomen? Was het een opdracht van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff?  Vertalen die wel meer boeken in het Fries? Ik kan het me haast niet voorstellen.

Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks. Maar dat er gejat wordt in deze wereld, dat is wel duidelijk. Gisteren kreeg ik een mailtje van iemand die met mij wilde praten, omdat hij enorm geïnteresseerd is in de behandeling die ik heb ervaren van de zijde van Leeuwarden CH2018 en met name Rudi Wester. Hij was zelf aan het overwegen om helemaal niet met deze mensen in zee te gaan, als het alleen maar mooi weer spelen is met andermans werk. Ik heb niet op dit mailtje gereageerd, want voor je het weet ben je bezig met een complottheorie of het oprichten van een belangenvereniging voor gedupeerden van Leeuwarden CH 2018. Kan mij het ook schelen. Iedereen jat hier alles van een ander, maar wie speelt hier nog zichzelf?

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)