Nooit meer in het Fries Museum

Gisteren ontmoette ik Anne Feddema bij de Jumbo. Alleen de Jumbo is op zondag open in Leeuwarden. In de Randstad is zowat alles open op zondag, maar in Leeuwarden gebeurt alles wat later. Hoe dan ook, Anne ik en ik raakten aan de praat. Je moet dinsdagavond even kijken naar Omrop Fryslân, zei ik tegen Anne, want daar is een documentaire over het nieuwe Fries Museum. Anne wist er inmiddels alles van, want ook hij is door Henk te Biesebeek benaderd om commentaar te geven. Geen commentaar, want Anne wil niks zeggen voor de camera. Dat komt alleen maar verkeerd over volgens hem. Maar inmiddels heeft Anne wel besloten om nooit meer een stap in het Fries Museum te zetten. ‘Ze zullen mij daar nooit zien,’ zei hij. Enige tijd geleden kreeg ik een mailtje van Anne. Het was geen vrolijk bericht:

Kijk hier Huub…men heeft niets geleerd in het Fries Museum en gaat stug door met het beledigen van een zeker kunstenaarschap op beeldend of literair vlak…ook dit ‘ verzoek ‘ heb ik geweigerd…men wilde fragmenten uit onderstaande gedichten gebruiken…in principe stond ik hier niet onwelwillend tegenover tot…juist…BALLOTAGE…FUCKEM…ik heb wel een goed humeur…ook dit wordt een sleur…jullie Anne…ik wilde je toch even op de hoogte houden…

Eerder ontving het volgende bericht van Anne.

Ha die beste Huub…ik stuur jou ook even deze twee mails…één van mij aan Saskia B. en een die ik gekregen heb van een vriendelijke stagiaire…zoals je in mijn mail aan Saskia kunt lezen…heb ik de mail als een belediging ervaren. Ik vind dat jij als vriend en kritische belangstellende …langs de zijlijn…dit toch even moet weten. Alles voor de kijkcijfers…volgende keer ga ik drie weken braken in het museum…wat ik vooral tergend vind, is dat men niet schijnt te weten wat ik allemaal al gedaan heb voor dat KUTmuseum. Allerhartelijkste groet, je bozige…haha…niet museumvriend.

Hier ging het om:

Beste Saskia, hoe gaat het? Druk denk ik. Vanmorgen ontving ik onderstaande mail. Ik heb hem vriendelijk beantwoord en in dit antwoord opgenomen dat ik er niet voor voel en dat het wellicht meer iets is voor beginnende kunstenaars. En dat is ook zo natuurlijk. Ik ben ondertussen 52…en meen mijn sporen in de beeldende kunst toch wel een beetje verdiend te hebben. Dat ik ( waarschijnlijk, neem ik aan ) niet bij de openingstentoonstelling betrokken ben, vind ik best…ook al weet niemand van jullie wat ik op het moment maak of waar ik mee bezig ben…is prima, maar ik vind wel dat jij op de hoogte moet zijn van plannen van stagiaires…die fris en vol goede positieve moed voor het museum aan de slag zijn. Maar je moet wel weten dat als jij hiervan weet…inhoud en aan mij gestuurde mail…dat ik dit een behoorlijke belediging vind en een slag in mijn gezicht. Dat wil ik je even gezegd hebben en dat als ik je weer eens tegenkom dit niet in de weg staat en een gesprek onmogelijk zou maken. Het is zo wel genoeg geweest, ik heb genoeg geslikt.
Met groet en succes met alles,
Anne Hendrik Berend Feddema.

Anne reageerde op het volgende verzoek:

Mijn naam is XXXX XXXX en ik organiseer het activiteitenprogramma van het Fries Museum. Ik heb een vraag voor u! Een van de activiteiten die ik wil organiseren bij de tentoonstelling Horizonnen (moderne en hedendaagse kunst rond het thema Fries landschap) is het zogenaamde ‘Open Atelier’. Elke maand zou ik graag een kunstenaar willen uitnodigen om een week lang zijn of haar atelier naar het museum te verplaatsen, naar een nog ongebruikte ruimte in de tentoonstelling Horizonnen. Bezoekers kunnen dan toekijken terwijl de kunstenaar aan het werk is en vragen stellen. Er wordt op die manier een link gelegd van de moderne en hedendaagse kunst naar de kunst die op dit moment wordt gemaakt.

In de 3 weken voor de kunstenaar komt kunnen in diezelfde ruimte alvast 2 of 3 werken van de kunstenaar worden tentoongesteld, om het publiek een beetje op te warmen. Dit is tevens de ‘compensatie’ voor de kunstenaar. Het is een kans om werken tijdelijk in het museum tentoon te stellen en contact te leggen met publiek. In de eerste instantie is er geen financiële vergoeding aan verbonden (afgezien van onkosten), maar het kost de kunstenaar in principe verder ook niets.

Mijn vraag aan u is hoe u tegen deze activiteit aan kijkt. Vindt u het een leuk idee? Zou u willen meedoen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, heeft u er bepaalde voorwaarden bij? Heeft u verder nog suggesties? Ik ben nog aan het aftasten hoe ik deze activiteit het beste vorm kan geven.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord! Ik stel het enorm op prijs.

Met vriendelijke groet,

XXXX XXXX
vrijwilliger educatie & informatie

Ja, Anne, als ik zo’n verzoek krijg, zou ik ook denken: ‘Krijg nou allemaal de klere!’

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)