Slapen in Amsterdam

Het NH Amsterdam Centre Hotel is gevestigd in het voormalige AMVJ gebouw aan het Leidsebosje. De letters AMVJ stonden voor ‘Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen’, na 1945 omgedoopt tot ‘Algemene Maatschappij voor Jongeren’.  In de jaren twintig werd dit gebouw voorzien van een overdekt zwembad, waar de zwemwedstrijden van de Olympische Spelen van 1928 werden gehouden. Midden jaren vijftig heb ik hier leren zwemmen, en ik was niet de enige. Tienduizenden Amsterdammers hebben hier het destijds verplichte schoolzwemmen gevolgd. Je kwam binnen in de Vondelstraat via een marmeren trap. Aan de muren waren fresco’s van naakte atleten te zien, geschilderd in een neoclassicistische stijl, die al iets van de sfeer van Nazi-Duitsland leek op te roepen. Toen ik bij  de receptie van het hotel vroeg, wat er van het zwembad geworden is, werd ik door de beheerder naar achteren geleid. Een ommuurde patio, die nu gebruikt wordt voor recepties, is alles wat van dit bijzondere zwembad nog rest. Zelfs de muurschilderingen zijn spoorloos. Kort is de tijd en onherroepelijk.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)