De Friese provo spreekt

‘Die Robert Mulder, waar Niek Pas in zijn boek gewag van maakt, en die misschien zelfs wel eerder dan Rob Stolk in een wit spijkerpak rondliep, kwam overigens uit Friesland. Hij blijkt in Leeuwarden geboren te zijn. Hoe komt het dat ik nooit eerder van die man heb gehoord? Waarom is er nooit een documentaire over hem gemaakt bij Omrop Fryslân, of een boek verschenen bij de Friese Pers Boekerij? Hij was een goede vriend van Rob Stolk en bovendien een globetrotter die met allerlei demonstraties meeliep zoals ander jongeren jazzkelders bezochten of naar de bioscoop gingen, zo laat Niek Pas weten in zijn fraaie boek over de provobeweging. Robert Mulder deed ook al in het begon van de jaren zestig mee aan anti-bom-manifestaties in Engeland en verbleef zelfs een jaar in een anarchistische woon-commune in de Londense wijk Notting Hill.’

Aldus schreef ik op 30 april vorig jaar in mijn log Robert Mulder de Friese Provo. Eergisteren reageerde hij op dit verhaal. Wonderlijk genoeg blijkt dat ik Robert Mulder in juni 2010 zelf heb ontmoet bij de opening de van de tentoonstelling van Gerrit Offringa in Wageningen, zonder me te realiseren dat hij de voormalige Friese provo was. Ik denk ook niet dat hij zich heeft voorgesteld als: ‘Ik ben Robert Mulder, de Friese provo.’ Bovendien had ik toen het boek Imaazje van Niek Pas nog niet gelezen. Ik heb de foto  van die opening, die ik destijds op mijn weblog plaatste, nog eens goed bekeken, maar – als ik me niet vergis – is Robert Mulder daarop ook zelf te zien, rechts achter Loek Dijkman die het woord voert. (zie hier)  Hoe dan ook, Robert Mulder onthult in zijn reactie op mijn weblog een aantal pikante details uit het provo-wereldje van destijds. Zo blijkt dat Sarah Jansje Duys, die voor op de witte fiets van Rob Stolk is te zien op de beroemde foto van zijn provo-huwelijk, door Rob Stolk  van Robert Mulder is afgepakt. (zie ook mijn log Intuïtie berust op een algoritme) Kijk, dat soort dingen wil ik graag horen. Dat geeft de geschiedenis kleur.

Dit is de reactie van Robert Mulder:

Leuk stukje Huub,

Bij de opening van de tentoonstelling van Gerrit Offringa in Wageningen hebben we nog een paar woorden gewisseld.

TV Noord Holland heeft vorig jaar een programma over me gemaakt en af en toe word ik gevraagd voor een radio uitzending of zo.

Eveneens vorig jaar was er een tentoonstelling over Protest in Groningen in het Grafisch Museum Groningen, waarin ik een rol speelde.

Maar het heden interesseert me meer. Ik werk inderdaad als schrijvend fotograaf (o.a. Médecins du Monde) en als fotografie docent (Fotografieschool/Kunstencentrum Groningen).

Saar Duys – dat verbaast je nu niet meer- is door Rob van me afgepikt. Gebeurde in een taxi op weg naar de Amsterdamse binnenstad. Onze vriendschap heeft er niet onder  geleden. Ik heb Saar nog gesproken over Rob’s dood en Roel van Duin belt me nog wel eens als het gaat over de BVD. Mijn reactie kan snel ontaarden in ‘name dropping’, dus

hierbij de groeten,

robert mulder

p.s. ik ben als free lancer begonnen bij de Friese Koerier (Fedde en Laurens), gaf ook lezingen samen met Laurens op scholen e.d.

Zijn leuke dochter Ineke doet het al jaren met Rutger Hauer die regelmatig s’nachts na zijn werk voor de Noordercompagnie langs kwam in Orvelte, waar ik oprichter en 15 jaar directeur ben geweest van het Internaat voor Kunstzinnige Vorming “De Borckerhof”.

Over die periode kun je een trilogie schrijven.

Kerst Huisman spreek ik nog wel eens.

Vriendinnetje Elly Krottje (NO2) is ingepikt door Dick Beekman (drummer van Cuby) en door hem gewurgd. Lastige dame.

Robert

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)