Damage control

Het was een volle bak vanmiddag in Café De Bak. Pers, politici en belangstellen waren afgekomen op de presentatie van het pamflet De folksnasjonalistyske taal en retoryk achter Fryslân 2040 en KH-2018. Eeltsje Hettinga hield een korte inleiding en benadrukte nog eens dat hij beslist geen principieel tegenstander is van het project Culturele Hoofdstad 2018. Maar waarom is het nodig om volksnationalistische elementen in stelling te brengen in een rapport dat door de provincie is betaald?  Hettinga had letterlijke passages van J.P. Wiersma uit 1938 aangetroffen in het rapport Fan de minsken en de grûn dat met steun van de provincie – 25.000 Euro! – tot stand is gekomen. Dit rapport heeft als basis gediend voor het rapport Nocht oan de takomst en is ook een belangrijke onderlegger voor de schrijvers van het bidbook voor KH2018.

Tsja, wat moet je daarop zeggen als gedeputeerde? Sorry mensen, foutje. Dit zullen we nooit meer doen. We gaan met volle kracht vooruit, maar distantiëren ons van dergelijke bedenkelijke teksten. Nee dus. Jannewietske maakte er een slap verhaal van. We moeten ons opnieuw gaan uitvinden! Identiteit is een dynamisch begrip. Het provinciaal bestuur bewaakt de autonomie van de kunst.  Ja, ja, dat zal wel, maar de stukken wijzen op het tegendeel. Daarin wordt identiteit als een statisch begrip opgevoerd. De kunst wordt aan banden gelegd met morele imperatieven. En als we onszelf op deze wijze opnieuw moeten gaan uitvinden, dan belanden we van de regen in de drup.

Damage control, dat was wat de gedupeerde met haar praatje voor ogen had, maar ze slaagde er niet in de schade te beperken. Hopelijk zal ze meer duidelijkheid bieden bij het debat, dat in maart in De Bres zal worden gehouden.  Haar ambtenaar Matthé ten Wolde week als een trouwe waakhond niet van haar zijde. Hij bijt zelfs, zo heb ik me laten vertellen. Naast Matthé ten Wolde zat de ambtenaar van de Gemeente Leeuwarden die tegenwoordig met de leiding van KH2018 is belast:  Jocco Eijssen. Hij is nu de beoogd directeur van stichting Kulturele Haadstêd 2018, want Henk Keizer is definitief op een zijspoor geparkeerd.  Zie je wel mensen, ik heb het voorspeld!  Jocco Eijssen – zo hoorde ik – is een ex-geliefde van Jannewietske de Vries, dus dat houdt de lijnen kort in de organisatie.

Verder zat ook weer Rommert Krijtenburg opeens weer zowat bij Jannewietske op schoot. Kennelijk heeft hij zich andermaal in de organisatie ingelikt als een – al dan niet – belangeloos adviseur. Eerder al adviseerde hij de stichting KH2018 bij het personeelsbeleid. In december had Rommert Krijtenburg nog een vernietigend oordeel over de organisatie van het project. Hij was degene die opperde, dat de acht ton, die door de provincie tot april a.s. was uitgetrokken, niet alleen nodig is en voor wachtgelden van  personeel dat al voor drie jaar was aangetrokken, maar ook ter dekking van lijken die nog uit de kast zouden rollen. Het zou me niet verbazen als een deel van die acht ton nu ook gebruikt wordt om hem als bedrijfsadviseur in te huren. Misschien kan de heer Krijtenburg – die altijd zo graag op dit weblog reageert – hierover eens openheid van zaken geven. Het zou in ieder geval kunnen verduidelijken waarom hij zo zwabbert in zijn standpunten. Eerst fel tegen, en nu weer vlak vóór. Zo snappen we er niks meer van. Nee, dan Willem Winters. Hij sloot de middag af. Ik vind dat hij een lintje heeft verdient voor de uitgave van dit pamflet. Chapeau!

Het pamflet De folksnasjonalistyske taal en retoryk achter Fryslân 2040 en KH-2018  (46 pagina’s) is te bestellen bij bij Willem Winters, uitgeverij Perio, Beethovenstraat 5, 8916 GE Leeuwarden, w.winters@chello.nl

Reportage Omrop Fryslân:  zie hier

 

1 Reactie »

 1. Dick Plantinga

  17 juli 2015 op 13:57

  Geachte heer Mous,

  Ik lees dit artikel van 17-02-2012 wat voor gevoelens u heeft bij dhr. Krijtenburg zo komt er komt bij mij een nare ervaring met dhr. Krijtenburg naar boven. Ik heb in het jaar 2013 film opnames gemaakt van een aantal Pommerranten Preken. Er was hier een budget met dhr. Krijtenburg over afgesproken en hij heeft mij opdracht gegeven deze preken op te nemen. Hij heeft tot de dag van vandaag nog steeds niet betaald terwijl er een vordering van de rechtbank licht.
  Deze man heeft een plaat voor z’n hoofd en verschuilt zich achter zijn stichting met mooi praatje haalt hij je binnen maar als het op betalen aan komt geeft hij niet thuis in mijn ogen een oplichter.

  Ik en een kleine ondernemer die altijd op basis van vertrouwen en woord zaken doet deze man heeft dat behoorlijk beschadigt.
  Ik hoop dat u deze reactie begrijpt want dhr Krijtenburg is nog lang niet klaar met mij.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)