Een astronaut op het Wad

 “De ervaring als jochie op de pont bij Buitenhuizen waar het Noordzeekanaal werd als een rivier in mij die uitstroomde en samenvloeide in zee, blijkt nog altijd een bron, wonderlijk
open gaan en vol raken in één. Zo stond ik later vol van eerbied voor dat door mij gespannen maar als open ervaren lege
vlak. In 1972 plaatste ik een levensgroot transparant zelfportret in een weids landschap. Open voor en naar alle kanten. “

Aldus Fred Landsman. Hij werd in 1941 geboren in Zaandijk en woont en werkt sinds 1975 in Holwerd. Zijn werk lijkt een brug te slaan tussen zijn vroegste ervaringen van het landschap in de Zaanstreek en de onmetelijke ruimte aan de noordelijke rand van Friesland. Gisteren was ik op zijn atelier in Holwerd. Ramon van de Werken was er ook. We willen een korte film gaan maken over het Wad en het werk van Fred. Tenminste als het gaat lukken, want er moet nog heel wat gebeuren. Alle notitieboeken lagen al klaar. Bijna veertig jaar lang op het Wad. Tekeningen. Aantekeningen. De ruimte als een gigantisch embryo. Een spiegel tussen hemel en aarde. Een reis door de tijd. Een reis naar je zelf. Terug naar de geboorte van alles. Als een astronaut op het Wad, een wereld zonder begin of eind.

Zie ook: www.fredlandsman.nl

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)