Een meisje als alle andere

Bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar verschijnt komend najaar de langverwachte autobiografie van Françoise Hardy. Op 15 november ligt het boek in de winkel, vlak voor Sinterklaas dus. Ik weet nu al wat dit jaar in mijn schoen wil hebben. De Franse versie verscheen vorig jaar onder de titel Le désespoire des singes et d’autres bagatelles. Letterlijk: ‘De wanhoop van de apen en andere onbenulligheden’. Die titel had wel een wat mooiere vertaling verdiend dan Françoise Hardy, een roemrijk vrouwenleven. Waarom niet gewoon Françoise Hardy, een meisje als alle andere? Zo deed ze zich immers voor toen ze opeens beroemd werd. Ik heb heel wat elpees van haar. Niet dat ik ze elke dag draai, maar ik koester ze als kostbare relikwieën uit de vroege jaren zestig. Die tijd heeft voor mij een bijna magische betekenis. In de aanbiedingsfolder van de uitgeverij wordt de autobiografie als volgt aangekondigd.

Het lied ‘Tous les garçons et les filles’ maakte Françoise Hardy in één klap wereldberoemd. Met haar ijle stem, tijdloze schoonheid en ranke silhouet werd zij een stijlicoon van de jaren zestig. Voor de eerste keer geeft Françoise Hardy ons nu een kijkje in haar leven. Ze vertelt over haar kindertijd onder een glazen stolp die haar totaal niet had voorbereid op een onverwachte roem, die haar kwetsbaar en onzeker maakte. Ze beschrijft de emotionele relatie tot haar moeder, met details over haar euthanasie, en het droevige lot van haar zuster die aan schizofrenie lijdt. Françoise schrijft over haar grote belangstelling voor astrologie en psycho-analyse en over haar merkwaardige huwelijk met zanger en filmster Jacques Dutronc. Natuurlijk komt ook hun zoon Thomas aan bod, die in de muzikale voetsporen van zijn ouders treedt. Ook staat ze stil bij haar liedjes en haar ontmoetingen met vele beroemdheden. In de loop der jaren waren dat onder anderen Salvador Dalí, Karlheinz Stockhausen, Eugène Ionesco, Bob Dylan, Mick Jagger, Elvis Presley, Pauline Réage, Mireille en Emmanuel Berl, Patrick Modiano, Michel Berger, Serge Gainsbourg, Étienne Daho en Michel Houellebecq.

Françoise Hardy – De autobiografie, een roemrijk vrouwenleven.
ISBN 978 90 388 9298 6, 384 pagina’s, € 24,90.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)