Marten Winters, stadskunstenaar

cimg0534

Een verrassende winnaar, je kunt niet anders zeggen. Ik denk dat weinig mensen Marten Winters vooraf  hadden getipt, maar opvallend was hoe weinig hem ook de uitverkiezing misgunden. Niemand denk ik. Iedereen was het er over eens dat de jury een verstandige keuze heeft gemaakt. Marten heeft zo’n beetje alles in zich, wat de anderen ook hadden, maar hij is het meest allround. Hooguit kun je zeggen dat hij geen dichter is en geen bijzondere affectie heeft met de taal. Hij wil dan ook uitdrukkelijk ‘stadskunstenaar’ worden genoemd en in die zin heeft Leeuwarden vanaf vandaag een primeur.  Toch schijnt het er nog om gespand te hebben, als ik het juryrapport goed begrijp. Koos Dalstra en Alex Kooistra kwamen dicht in de buurt, maar de jury was vooral gecharmeerd door de grootse aanpak van Marten Winters en zijn visie om de plannen ook daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen.

Van die plannen liet Martin overigens nog weinig los, maar uit zijn woorden kon je opmaken dat het zeker spannend gaat worden. Het zal in ieder geval niet ‘nog dooier’ worden, zeker niet op het Zaailand. Zo wil hij samenwerking zoeken met anderen om bijzondere dingen te gaan doen, niet alleen kunstenaars. Mogelijk gaat hij ook een toneelstuk maken met de Leeuwarder bevolking. Hij wil registraties verzorgen van zijn optredens zodat het niet alleen op een enkel weblog te vernemen is wat er gebeurt (welk weblog zou hij daarmee bedoelen? dacht ik nog). Na afloop zei Marten, dat ik maar gauw een pissig blogje moest gaan schrijven, over hoe schandalig het wel is dat Koos Dalstra het niet geworden is. Dat ga ik niet doen, zei ik nog. The winner takes it all. En wat Koos betreft, die heeft over twee jaar weer een kans. Hillary Clinton droomt ook alweer over een kandidatuur in 2016. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere kandidaten. Nu op naar de Gysbert, want dat wordt het volgende festijn.

Tsead Bruinja mag dan geen prijswinnaar zijn en bovendien een structureel gebrek aan humor hebben, gezien zijn reactie op mijn canard, die gepubliceerd werd op Liwwarders, de ware naam van de winnaar zoemt inmiddels al rond in de literaire kringen van Leeuwarden. Vandaag vernam ik uit zeer betrouwbare bron, dat Geertrui Visser, die deel uitmaakt van de jury en in het dagelijks leven als redacteur werkzaam is bij Omrop Fryslân, op een verjaardagspartijtje haar mond voorbij heeft gepraat. Mijn zegsman weet dus wie de winnaar van de Gysbert Japicxprijs 2009 is, maar wil het aan mij nog niet kwijt. Het is dus nog slechts een kwestie van dagen en dan weet ik het ook. Ja mensen, tussen spoor en kanaal, daar gebeurt het allemaal, vooral in de straat die de naam draagt van de grote Friese schrijver, naar wie de prijs is vernoemd. Meer zeg ik niet. Het schijnt ook een kwestie van tellen te zijn: Een , twee , drie… hoedje van, hoedje van….. Ik houd u op de hoogte.


1 Reactie »

  1. mackage coats

    5 november 2019 op 17:01

    huubmous.nl » Marten Winters, stadskunstenaar
    mackage coats http://www.mackageca.com/mackage-women-c-2/

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)