Kulturele haadstêd

Gisteren ontbrandde er zowaar een klein debat op mijn log over de toekomst van de Moanne. Het verband met mijn verhaal over Ids en de koningin ontging mij een beetje, behalve dan, dat ik de namen van Pieter de Groot en Johanneke Liemburg had genoemd. Ik heb het artikel van Pieter der Groot over de Moanne niet gelezen, want ik lees de LC niet meer. Ook is het nieuwste nummer van de Moanne is bij mij nog niet in de bus gevallen, zodat ik het hoofdredactioneel commentaar van Ernst Bruinsma nog niet ken. Ik vroeg alleen me af, waarom deze discussie op mijn site gevoerd wordt.

Zou het ook een idee zijn, dat de Moanne haar eigen discussieforum op internet start? Lezers kunnen dan niet alleen hun mening of kritiek uiten over het blad zelf (Cornelis van der Wal bijvoorbeeld met een melig filmpje), maar ook inhoudelijk reageren op de verschillende artikelen. Jannewietske de Vries zou op deze wijze haar mening kunnen geven over mijn bijdrage in het nieuwste nummer, getiteld De regio is hot, waarin ik onder meer inga op de provinciale plannen om in 2018 Kulturele Headstêd van Europa te worden. Je zou ook kunnen verwijzen naar andere media, bijvoorbeeld het filmpje over deze zaak van Omrop Fryslân, dat ik van de week vond op YouTube.

Er is weinig digitale debatruimte voor actuele kwesties in Fryslân. Ook op de site van LC ontstaat geen echt debat. Maar ze geven natuurlijk wel het goede voorbeeld door meer aandacht te schenken aan de mogelijkheden die internet biedt. Ook de transfer naar de LC van Hans Snijder, voormalig hoofdredacteur bij Omrop Fryslân, past in dit nieuwe beleid, waarbij een multimediale aanpak het enige overlevinsgtraject is voor een traditioneel medium op papier. Je kunt zo ook een roddelrubriek starten, DE MOANNE BOULEVARD, waarin de laatste nieuwtjes over Jan en alleman in Fryslân worden doorgenomen. Ook dat is een gat in de markt. Er is veel te weinig gossip in deze contreien. Een moderne samenleving heeft serieuze roddels nodig, anders verstopt de zaak.

Gisteren moest ik een tentoonstelling openen in Galerie De Kleine Hoogstraat in Leeuwarden. Na afloop werd ik aangesproken door de vrouw van Henk Deinum. Nee, niet Jannewietske. Ze was zeer te spreken over mijn bijdrage op mijn weblog over Romeo en Julia. Zo hoor je ook eens wat van de andere kant,  zoals dat in goede journalistiek gebruikelijk is. Na afloop zat ik met een paar mensen nog even na te praten op het terras van de Ierse Pub. Op het Gouversneursplein zit iedereen tegenwoordig te ouwehoeren op een terras. Het is the place to be.

Aan de overkant was een bruiloftsreceptie aan de gang op het terras van de voormalige Blauwe Stoep. Mijn God, wat een poppenkast! Rienk Terpstra zag ik zitten op een ander terras even verderop. Sjoerd de Vries kwam voorbij en verdomd als het niet waar is, wie kwamen daar de Kleine Hoogstraat uitlopen? U zult het niet geloven maar het is zo en niet anders: Pieter de Groot en Johanneke Liemburg! Ik moest meteen aan Jean de Bouvrie in Saint Tropez denken. Waarom weet ik ook niet, maar er wordt veel te weinig geroddeld in onze kulturele haedstêd. Sa is it en net oars.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)