De Huub die ik niet ben

Op mijn log van 7 augustus vorig jaar ( J.O.S. Days) schreef ik als antwoord op een reactie van Smots het volgende:

Ik woonde als kind in de Watergraafsmeer en voetbalde dus ook op straat. Betondorp is daar ook, dus je associatie met Reve is niet zo gek. De velden van JOS waren achter de Nieuwe Oosterbegraafplaats, vlak bij Betondorp. Ik heb daar wel eens gespeeld, maar dat was tégen JOS. Ik zat namelijk op RKAVIC, een katholieke club die helemaal in Amstelveen zijn velden had, aan de Kalfjeslaan. Het voetbal was nog behoorlijk verzuild eind jaren vijftig. Ik ging in 1959 bij RKAVIC spelen, eerst bij de welpen en daarna bij de B-junioren. Dat viel vies tegen. Ik was nogal licht gebouwd en ik had daarom erg veel moeite om die zware leren knikker vooruit te krijgen.

Ook die zware kicksen vond ik maar niks. Op straat kon ik veel beter uit de voeten. Al mijn schijnbewegingen die ik me op straat had aangeleerd, kon ik op het veld niet kwijt. Ik kwam dan ook meteen als linksback in het laagste elftal terecht. Mijn vriendjes speelden allemaal hoger, dat was een traumatische degradatie voor mij. Een keer nam ik wraak. Ik moest als midvoor invallen in een hoger elftal. Ik weet niet wat ik had die dag, maar ik speelde de sterren van de hemel. Scoorde zelfs twee keer, de tweede met een rush vanaf de middellijn.

Ik ben ijdel genoeg om me ook dat nog te herinneren tot op de dag van vandaag. De grote ster bij de junioren was Jos de Loor. Hij kon alles met een bal, maar ik heb nooit meer iets van hem vernomen. In 1960 gingen we met RKAVIC op een zomerkamp in Amersfoort. Dat werd elke nacht keten, kussengevechten en zo. Het liep zo uit de hand dat uiteindelijk tien jongens door de kampleiding naar huis werden gestuurd. Onder hen was Jos de Loor. Zo viel mijn idool van zijn voetstuk. Hij werd door zijn vader in de auto opgehaald. Die was pisnijdig. Wat een afgang.

Het oorlogsmonument bij JOS kan ik me niet meer herinneren, maar het zal er vast hebben gestaan. Ik heb er maar één keer gespeeld. De club kreeg nog enige bekendheid omdat Rinus Michels het eerste elftal van JOS heeft getraind van 1959 tot 1964. In 1964 werd Michels trainer bij Ajax als opvolger van Vick Buckingham. In 1958 heb ik Rinus Michels nog bij Ajax zien spelen als linksbinnen, naast Wim Bleijenberg, die midvoor was, en Donald Feldman die linksbuiten stond. Het Ajaxstadion was toen niet zo ver van het JOS-terrein vandaan. De opnamen van The Nits zijn ook in de Watergraafsmeer gemaakt. Het is moeilijk te zien waar, maar ik vermoed dat het in een straatje bij de Van ‘t Hofflaan of misschien de Simon Stevinstraat is. Henk Hofstede woonde als kind in de Watergraafsmeer en heeft dus kennelijk bij JOS gevoetbald.

Vorige week kreeg ik een mailtje van Jos de Loor. Ik had hem sinds 1960 niet meer gezien of gesproken. Hij kwam via Google op mijn site terecht. Gisteren stuurde hij me bovenstaande foto. Jos staat derde van rechts boven. Hij staat naast Frank Kramer die links naast hem staat. Zittend op de eerste rij staat tweede van links met rode ballpoint ‘HUUB’ geschreven. Dat moet destijds al zijn gebeurd. Helaas ik ben het niet. Ik speelde twee elftallen lager. Frank Kramer en ik zijn dus wel even oud. Dat bleek ook uit de reactie van Michel van Overbeek onlangs, die samen met hem op de lagere school heeft gezeten: de Petrus Canisius School in Oud Zuid. Ik zat later met Michel op het IG. Zo vallen de puzzelstukjes wel langzaam in elkaar. Het mooie van internet is dat alle informatie langzaamaan boven water komt. Over honderd jaar weet iedereen alles van elkaar, want alles staat op het net.

Op bovenstaande uitvergrotingen kun je het duidelijk zien. Rechts is de HUUB uit het elftal van Frank Kramer en Jos de Loor. Links is een foto van mezelf. Beide foto’s zijn gemaakt in 1960. Geen twijfel mogelijk. Rechts is iemand anders. De vraag blijft natuurlijk wel, wie die HUUB dan wél is. Misschien wil de ware Huub zich melden op deze site, dan is dat raadsel ook weer de wereld uit. Overigens ben ik nog even in mijn oude plakboeken gaan zoeken naar de elftalfoto van Ajax uit 1960. Dat was het elftal dat op de valreep nog landskampioen werd, na een beslissingswedstrijd in het Olympisch Stadion tegen Feyenoord. Ajax won verrassend met 5-1, na bij de rust met 0-1 te hebben achtergestaan.

Wim Bleijenberg werd de held van de middag. Hij verkeerde al in zijn nadagen. Acht maanden lang was hij verbannen geweest naar het tweede elftal, maar nog één keer mocht hij meedoen. Hij scoorde een hattrick, zodat Ajax voor de tiende keer landskampioen werd. Op de foto staand (v.l.n.r) Van Mourik, Andriessen, Hoogerman (die vervangen werd door Pieters Graafland), Schaaphok, Muller en Smit. Zittend (v.l.n.r.) Swart, Henk Groot, Blijenberg, Prins, en Feldmann. De trainer van het kampioenselftal was Vick Buckingham. Hij zou vier jaar later worden opgevolgd door Rinus Michels, die in 1960 al twee jaar met voetballen was gestopt en inmiddels jeugdtrainer was bij J.O.S. Het waren zijn J.O.S. days.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)