Stucki in China

Tegen alle verwachtingen in is Alfred H. Stucki gisteren al gearriveerd in China. Samen met zijn compagnon Foppe de Haan maakte hij een korte wandeling over de Chinese muur. Daar bespraken zij de voortgang van het project van de meubelstucki’s. De voetbalschoenen van de Europese kampioenen Jong Oranje zijn inmiddels in de fabriek van Van der Molen kunststoffen te Nijkerk omgetoverd tot heuse meubelstucki’s. Het geheel bestaat uit een salontafel van plexiglas met daarin vier paar schoenen en acht bijbehorende zitjes met daarin elk een paar schoenen. Zoals bekend zal Arno Brok morgen bij de opening van de tentoonstelling van Stucki in Sneek het e-mailadres bekendmaken, waarop door het publiek geboden kan worden op een van de meubelstucki’s. De opbrengst gaat naar de Foppe de Haan Foundation.

Alfred en Foppe bespraken ook de mogelijkheden om een vervolgproject in China uit te voeren. Er is in China grote behoefte aan charitatieve projecten. Stucki overweegt meubelstucki’s te vervaardigen, gemaakt van spikes die toebehoorden aan atleten die in Beijing een gouden medaille hebben gewonnen. De Chinese autoriteiten, die inmiddels lucht hebben gekregen van het plan, volgen de ontwikkelingen met argwaan. De snel veranderende Chinese samenleving lijkt nog niet klaar voor het fenomeen Stucki. Een kleine expositie in het Holland House met K.U.T.-schilderijen werd gisteren op last van de Chinese autoriteiten gesloten. Stucki, die een verklaring wilde afleggen voor de internationale pers, werd het spreken onmogelijk gemaakt doordat zijn mond werd afgeplakt met een tape waarop het woord ’censuur’ te lezen stond.

Eerder op de dag ontmoette Stucki Ed Nijpels en zijn vrouw in het Holland House. Daar kreeg Nijpels een originele, en door Stucki gesigneerde K.U.T. –tekening aangeboden.  ‘Us (spreek uit ‘us’) ex-kommissaris was zeer in zijn nopjes met dit cadeau. Hij beloofde het kunstwerk op te hangen op de zolder in zijn woonhuis in De Dyken, waar het een plaats zal krijgen achter de modelspoorbaan. De K.U.T. tentoonstelling is inmiddels weer ingepakt en wordt volgende maand verscheept naar Japan, waar grote belangstelling bestaat voor het fenomeen Stucki. Er worden daar zelfs namaak K.U.T-schilderijen op de markt gebracht. Deze Japanse ‘nep-stucki’s’ zijn echter niet gesigneerd en meestal ook van kleiner formaat dan het origineel. ‘Een ‘K.U.T’ is alleen een ‘K.U.T.’ als er ‘Stucki’ op staat, liet de schilder ons gisteren weten. Morgenmiddag wordt hij weer terug verwacht in Sneek. De opening in Galerie de Kunstkast begint om 15.00 uur. De galerie bevindt zich aan het Prinses Julianapark 5.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)