OPEN BRIEF AAN GEERT DALES

contract huubmous.nl0047.jpg

Beste Geert,

Er zijn heel wat rare dingen in de wereld, waar ik begrip voor op kan brengen. Eén ding heb ik echt moeite mee. Dat is geld verspillen door de overheid.

Geld verspillen doet de gemeente Leeuwarden als het gaat om het subsidiëren van ateliers voor beeldende kunstenaars. Zoals je weet is door jouw ambtenaren in 2004 – na een incubatieperiode van enkele jaren – een nota gemeentelijk atelierbeleid geproduceerd. Bij het afscheid van Tom van Mourik als wethouder cultuur heb je hem hiervoor nog uitvoerig gecomplimenteerd. Dat leek me wat overdreven. Maar goed, beleefdheid moet er zijn. Je zou zeggen, daarmee is alles nu goed geregeld in deze stad. Niet dus.

Vorig jaar sloot de gemeente Leeuwarden een overeenkomst af met de Corporatie Holding Friesland (CHF) over het gebruik van het gebouw De Infirmerie. Zoals je weet zijn op de bovenste verdieping van dit fraaie pand in 2003 – met steun van provincie en gemeente – negen ateliers voor beeldend kunstenaars gerealiseerd. Sinds november 2004 staan deze ateliers vrijwel allemaal leeg.

De CHF heeft er ook niet veel belang bij om deze ateliers weer snel in de verhuur te krijgen. In de overeenkomst tussen CHF en gemeente is immers de bepaling opgenomen dat de gemeente Leeuwarden 50% van de ontbrekende huurinkomsten bijpast tot 2009. In dat jaar vervalt de verplichting voor de CHF om aan de Infirmerie een culturele bestemming te geven. Dit pand leent zich straks uitstekend voor luxe flats voor senioren. Dat is natuurlijk een veel winstgevender doelgroep dan kunstenaars.

Zo is nu de situatie ontstaan dat al 20 maanden lang ateliers in Leeuwarden leeg staan, waarvoor de gemeente de helft van de huur betaalt. Ik vind dit maar een rare zaak, temeer omdat niemand dit verder raar lijkt te vinden. Zelfs de Leeuwarder Courant besteedt er geen aandacht aan, terwijl ze daar donders goed weten hoe het zit.

Misschien zou het handig zijn om die subsidie voor gederfde huurinkomsten voortaan niet meer aan de CHF uit te keren, maar direct aan Leeuwarder kunstenaars die al jaren op zoek zijn naar een betaalbaar atelier. Dan kunnen zij die subsidie natuurlijk weer meteen als huur doorschuiven naar de CHF en is iedereen weer tevreden.

Nu subsidieert de gemeente de leegstand van ateliers, in plaats van het beschikbaar stellen daarvan.

Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest.

Het lijkt mij de wereld op zijn kop.

Met vriendelijke groet,

Huub Mous

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)