Er komen andere tijden…

Melvin van Eldik behoort niet tot de vijf genomineerden die nog in de race zijn om stadsdichter te worden van Leeuwarden. Dat is een grof schandaal. Het is nu al de derde keer op rij dat Melvin wordt gepasseerd voor deze functie. Vorige week vrijdag heb ik op dit log mijn ongenoegen hierover al geuit. Ik schreef toen, dat ik mezelf tot stadsdichter zal uitroepen als dit geklungel bij de gemeente zo doorgaat. Hierop reageerde een zekere Cornelis die stelde: ‘Alvorens je jezelf bekroont, zal ik je heel graag tot ridder slaan: vannacht om 12 uur bij de Oldehove.’ Ik dacht even, dat het hier ging om een aanbod van Cornelis van der Wal, die ook is afgevallen in de voorrondes. Uit nadere inspectie van deze reactie bleek echter dat dit niet het geval was. Niettemin kwam er een volgende reactie van Melvin van Eldik zelf.  De discussie, die hierop volgde, lijkt mij van zodanig belang dat ik hem hier nog maar eens herhaal:

Melvin:
Huub Mous tot ridder geslagen worden door Cornelis van der Wal en daarna gekroond tot stadsdichter vind ik ook een optie. Bovendien woont Huub ook ECHT in Leeuwarden. (functie eis voor de nieuwe stadsperfomer/dichter is o.a. om inwoner van Leeuwarden te zijn, maar een simpel postadres is kennelijk ook genoeg).

Ik:
Dat is een pikant detail, Melvin. Verklaar je nader.

Melvin:
Nou Huub, ik woon meer dan 51 jaar in Leeuwarden en heb Dalstra (behalve bij een enkele performance van de man) hier nog NOOIT gezien in het sociale leven, al boodschappen doend, op de markt, in de sportschool, bij de slijterij of bij de apotheek of zo ( je snapt wat ik bedoel). En IK kom bijna dagelijks overal in de stad, wandelend of op de fiets. Dat weet jij ook wel. Woont hij soms in een kelder als kluizenaar en doe jij zijn boodschapppen? Of loopt hij vermomd over straat als . . . . . . . Huub Mous ha ha ? Overigens vind ik de man uiteraard wel een uitstekend performer. Het is de functie eis (inwoner te zijn van Leeuwarden) waar ik over struikel. Als ik het mis heb beste Huub krijg je een lekkere black label van mij (maar wel onder de 30 euro), die we samen opdrinken.

Ik:
Ik kan er ook niets aan doen Melvin, maar DALSTAR IS ONDER ONS !  Hij is vertrokken, maar op de derde dag herrezen. Soms loopt hij met je mee, een andere keer gebruikt hij de maaltijd met je. Nu eens gaat hij gekleed als veemdeling, dan weer als echte Liwwarder. Hij is geboren in deze stad en is daar met heel zijn ziel en zaligheid mee verbonden. Dalstar woont in elke Leeuwarder. Hij heeft zijn domicilie in de ziel van deze stad.  Zijn tent is onder de mensen.

Sjoch dizze stêd; sjoch wat der rûnom bart – It âlde spegelet him yn alles wat Dalstar hat !

Dat neemt niet weg, dat het een schandalige zaak is en blijft, dat jij niet genomineerd bent. Bij een verkiezing door het publiek zou jij telkens weer met grote voorsprong als eerste eindigen. Jij bent de dichter van het volk, maar de stem van het volk wordt niet gehoord op het stadskantoor. Maar voorwaar, voorwaar ik zeg u: de eersten zullen de laatsten zijn en het koninkrijk niet binnengaan. Er komen andere tijden.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)