Jannewietske en Henk

Na twee weken terug uit Italië moet ik tot mijn verbijstering constateren dat er in Nederland helemaal niets is gebeurd. Ja, de de Toppers hebben het in Moskou niet gehaald en Van Gaal is naar Bayern München. Dat laatste kon je trouwen ook in de Duitse kranten al lezen. Bild had het zelfs groot op de voorpagina. Twee weken geen nieuws en geen internet hebben een weldadig effect op de geest, maar je wordt natuurlijk wel heel nieuwsgierig. Zo heb ik vanochtend eerst een dikke stapel kranten doorgenomen. Waar is die Mexicaanse griep opeens gebleven? Geen nieuws, goed nieuws. Er schijnt ook een nieuwe film te zijn waarin het Vaticaan opeens van de aardbodem verdwijnt door een aanslag met anti-materie. Maar ook dat wist ik al. Op de Italiaanse TV werd je er elke dag mee doodgegooid. Er is helemaal niets nieuws onder de zon. Dat zei Prediker al. Rome is nog steeds de navel van de wereld, ook al zit de paus voor een week in Jeruzalem.

Nee, dan Friesland. Daar gebeurt tenminste nog wat. Surfend op internet ontdekte ik dat Jannewietske de Vries en Henk Deinum sinds kort een relatie hebben. Dat is wat je noemt hot news. De politiek swingt weer in ’t heitelân. Leeuwarden en de Provincie, hoe kan het mooier! Liefde slaat bruggen over de diepste ravijnen. Maar dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Het lijkt wel een drama van Skakespeare. Henk Deinum blijkt op last van burgemeester Ferd Crone al een deel van zijn portefeuille als wethouder van Leeuwarden te hebben afgestaan om zo te voorkomen dat bestuurlijke kwesties voortaan tijdens de pillowtalk thuis worden opgelost. Sinds de dagen dat Johanneke Liemburg als gedeputeerde op het Provinciehuis de scepter zwaaide en met behulp van haar echtgenoot Pieter de Groot de Leeuwarder Courant moeiteloos om haar vingers wond, is zoiets in Friesland niet meer voorgekomen. Politiek en relaties hebben in deze contreien van oudsher hun eigen domein. Daar praat je niet over. Dat is not done. Dat het nog eens zover moest komen in Friesland. Hoewel, je kon het zien aankomen.

Jannewietske was al sinds haar aantreden als gedeputeerde een ongeleid amoureus projectiel. Op het Provinciehuis kon je in de wandelgangen beluisteren, dat je als man maar beter uit de buurt kon blijven, als Jannewietske weer eens haar benen had onthaard. Dan was ze op jagerspad en ging ze door roeien en ruiten. Wat dat betreft brengt deze prille relatie misschien dan eindelijk wat rust in de bestuurlijke tent. En wie weet spint cultureel Friesland hier ook nog garen bij. Met Henk kan Jannewietske voortaan eindeloos fantaseren over het jaar 2018, als Friesland de culturele hoofdstad van Europa moet worden. Dat deden ze trouwens toch al. Sterker nog, tijdens al die brainstormsessies op het Provinciehuis moet deze onmogelijke liefde zijn opgebloeid. Romeo en Julia, dat is het!

O Romeo, Romeo! Wherefore art thou Romeo ?
Deny thy father and refuse thy name;
Or, if thou wilt not, be put sworn my love,
And I ‘ll no longer be a Capulet.

Jannewietske als Capulet en Henk als Montague vonden elkaar in hun dromen over de toekomst.  Maar oh, oh, oh… als dat maar goed gaat.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)