Democratie in verval

Verdonk is de meest kleinzielige minister die Nederland ooit heeft gekend. Ze stapelt fout op fout. Het woord sorry komt niet voor in haar vocabulaire. Ze is de belichaming geworden van de verharding van Nederland sinds de moord op Fortuyn. Ze zegt wat ze denkt en ze doet wat ze zegt. Maar als ze moet doen wat ze doen moet, chanteert ze een ander om zo haar eigen handen in onschuld te wassen. De manier waarop Ayaan Hirsi Ali door Verdonk gedwongen is om een schriftelijke schuldbekentenis af te leggen is ronduit schandalig.

Het gigantische ego van deze falende minister moet kennelijk met alle middelen worden beschermd. Balkenende gedoogt de zaak met hele en halve leugens. Zalm verlaagt zich door persoonlijk de onderhandelingen met Hirsi Ali te voeren over de tekst van de brief. De rest van het kabinet kijkt toe en zwijgt. Het lijkt wel of er in de politiek geen mannen met ballen meer zijn. Bij het Nederlands elftal staat een stel watjes in het veld. In Den Haag zit een stel watjes in het kabinet. Behalve dat ene klotewijf natuurlijk waar iedereen als de dood voor is.

En de Tweede Kamer dan? Ach, ja. Het debat liep af zoals tevoren was voorspeld. Alleen D ’66 hield de poot stijf. Ik begin me zo langzamerhand af te vragen of het Nederlandse partijenstelsel niet op sterven na dood. Dit politieke bestel is een antiek restant van de extreme verzuiling die ons land heeft gekend. Tot ver na de oorlog moest elke dorpsgek met een afwijkende mening in de Tweede Kamer zijn zegje kunnen doen. Een malloot als boer Koekoek werd destijds beschouwd als een stukje vaderlandse folklore in plaats van een hinderpaal voor de werking van de democratie.

Nu begint dit verbrokkeld partijenstelsel op zichzelf een blokkade te worden voor het democratisch functioneren. Kamerleden worden geprogrammeerd tot stemvee in dienst van kabinet of oppositie. Politieke partijen eisen een kadaverdiscipline van hun eigen fractieleden. Dissident gedrag is bij voorbaat uitgesloten. Je eigen mening, zelfs je eigen geweten telt niet meer mee. Als Verdonk ontspoort, dan wordt ze gesteund door dik en dun. Dit is een democratisch stelsel in zijn terminale fase.

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)