Grijze muis

Gisteren ontving ik per mail het concept-verslag van de bespreking, die ik op 31 mei j.l. – ‘op persoonlijke titel’ (ja, ja) – heb gehad met het bestuur van het Frysk Festival. Of ‘werkgroep’ moet ik zeggen, want ‘bestuur’ willen ze zich nog niet noemen. Het is een beknopt verslag van een professionele notuliste. “Graag ontvangen wij uw eventuele correcties en/of aanvullingen binnen 24 uur retour zodat wij het definitieve verslag kunnen doorsturen naar de werkgroepleden’, zo wordt mij nu gevraagd.

Dat verzoek plaatst me voor een dilemma. De scherpe kantjes van het gesprek zijn keurig weggepoetst. Moet ik die pikante details alsnog aan het verslag toevoegen? Ik heb daar eerlijk gezegd niet zo’n zin in. Bovendien brengt deze hele zaak mij zo langzamerhand in een loyaliteitsconflict met mijn eigen werkgever. Ik heb al een officieel spreek- en schrijfverbod aan mijn broek. Waarom zou ik me nog meer in de nesten gaan werken?

Welke rechten heb ik eigenlijk om ‘op persoonlijke titel’ over dit soort zalen aan derden advies uit te brengen, laat staan om ‘op persoonlijke titel’ hierover te publiceren op dit weblog? Voor ik het weet overtreed ik ‘op persoonlijke titel’ een redelijk dienstbevel. De laatste tijd krijg ik steeds meer de indruk dat ik een spookzône ben beland. Mijn publieke uitlatingen worden door anderen niet zelden op een goudschaaltje gewogen. Een columnist van de LC noemde mij onlangs zelfs een ‘gevreesd polemist’, terwijl ik in feite aan handen en voeten gebonden en een prop papier in mijn mond heb.

Er is iets grondig mis met de vrijheid van meningsuiting in Fryslân. Iets waar ik geen vinger op kan leggen, maar waar ik een groeiende hekel aan krijg. Anderhalf jaar geleden publiceerde ik in de Moanne een satirisch artikel over de bestuurcultuur in deze provincie. Die tekst wordt mij door een aantal mensen nog steeds niet in dank afgenomen. Ik denk dat ik destijds gewoon de waarheid op papier heb gezet. Alleen weet zelf ik nog altijd het antwoord niet op de vraag die ik toen heb gesteld:

Hoe word ik een grijze muis?

Laat een reactie achter

(verplicht)

(verplicht, wordt nooit weergegeven)